Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 251074

Ivan Kušan: Čaruga ili ozbiljno poigravanje


Nikčević, Sanja
Ivan Kušan: Čaruga ili ozbiljno poigravanje // Krležini dani u Osijeku 2003. Hrvatska dramska književnost i kazalište u svjetlu estetskih i povijesnih mjerila. Zbornik radova / Hećimović, Branko (ur.).
Zagreb, Osijek: Zavod za povijest hrvatske književnosti HAZU ; Odsjek za povijest hrvatskog kazališta - Zagreb ; HNK u Osijeku ; Filozofski fakultet Osijek, 2004. str. 340-350 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ivan Kušan: Čaruga ili ozbiljno poigravanje
(Ivan Kušan's Čaruga or Serious Comedy)

Autori
Nikčević, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Krležini dani u Osijeku 2003. Hrvatska dramska književnost i kazalište u svjetlu estetskih i povijesnih mjerila. Zbornik radova / Hećimović, Branko - Zagreb, Osijek : Zavod za povijest hrvatske književnosti HAZU ; Odsjek za povijest hrvatskog kazališta - Zagreb ; HNK u Osijeku ; Filozofski fakultet Osijek, 2004, 340-350

Skup
Krležini dani u Osijeku 2003. Hrvatska dramska književnost i kazalište u svjetlu estetskih i povijesnih mjerila

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 7.12.-10.12.2003.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvatska drama; Ivan Kušan; komedija
(Croatian drama; Ivan Kušan; comedy)

Sažetak
Članak analizira Čarugu Ivana Kušana dokazujući da se ne radi tek o laganoj komediji o preljubnici preuzetoj iz engleske drame nego o originalnom djelu koje u sebi nosi četiri različita sloja. Prvi sloj je poigravanje literaturom ili postmoderna citatnost koja uključuje od literarnog predloška po kojem je djelo nastalo do citiranja suvremene literature i odnosa prema njoj. Drugi je poigravanje vremenom i prostorom kao točan kronotop kroz autentičnost prostora i vremena. Treći je komediografski u kojem se može naći od klasičnih obrazaca komedije do poigravanja mitom o velikom junaku. Četvrti je politička satira koja djelo vodi do ruba subverzivnosti u političku farsu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Sanja Nikčević, (213923)