Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 251073

Dvije antipodne slike Amerike u Zagrebu u sezoni 2003/2004


Nikčević, Sanja
Dvije antipodne slike Amerike u Zagrebu u sezoni 2003/2004 // Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu. Krležini dani u Osijeku 2004. / Hećimović, Branko (ur.).
Zagreb, Osijek: Zavod za povijest hrvatske književnosti HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta - Zagreb ; HNK u Osijeku ; Filozofski fakultet Osijek, 2005. str. 307-318 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Dvije antipodne slike Amerike u Zagrebu u sezoni 2003/2004
(Two Opposite Images of America in Croatian Theatre in 2003/2004)

Autori
Nikčević, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu. Krležini dani u Osijeku 2004. / Hećimović, Branko - Zagreb, Osijek : Zavod za povijest hrvatske književnosti HAZU, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta - Zagreb ; HNK u Osijeku ; Filozofski fakultet Osijek, 2005, 307-318

Skup
Krležini dani u Osijeku 2004. Zavičajno i europsko u hrvatskoj drami i kazalištu

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 7.12.-10.12.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Hrvatska drama; Amerika; globalizacija; Rene Medvešek; Miro Gavran
(Croatian drama; America; globalization; Rene Medvešek; Miro Gavran)

Sažetak
Slika Amerike prelomila se u hrvatskom kazalištu u sezoni 2003/2004 godine u dva, potpuno oprečna odraza. Rene Medvešek, odabire tekst "Naš grad" Thronton Wildera (ZKM, Zagreb, 28. 11. 2003.) u kojem kroz prikaz života američkog malog grada postavlja predstavu kao himnu temeljnim vrijednostima ljudskog života, pozitivnim emocijama i ljubavi. "Kako ubiti predsjednika" Mire Gavrana (Teatar ITD, 6. 03. 2004, režija Zoran Mužić) govori pak o globalizaciji kao sili koja nas određuje i melje sve naše posebnosti u kašu potrošačkog društva i prema kojoj se svi, pa tako i četiri lika u drami, moramo odrediti. Globalizaciju, kao najveću opasnost opstanku i očuvanju identiteta tzv. malih naroda, predvodi prema mišljenju protivnika globalizacije u drami Amerika koja tako postaje najveća svjetska prijetnja. Tako različita slika Amerike, prema mišljenju pristupnice, odraz je oprečne slike koju američko društvo odašilje u svijet – s jedne strane je to i danas zemlja mogućeg ostvarenja američkog sna, a s druge to je domovina divljega krupnog kapitala koji u trci za profitom želi pokoriti cijeli svijet. Uz analizu ovih dviju drama pristupnica analizira i njihov odnos prema američkom ali i našem društvu jer te dvije oprečne slike odražavaju i naše stanje – s jedne strane nakon burnih ratnih i povijesnih događaja jaka je potreba za afirmacijom temeljnih, malih vrijednosti a s druge strane postoji strah od svjetskih procesa koji uključuju i nas.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Sanja Nikčević, (213923)