Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

The preparation of sorbitan esters from fatty acid (CROSBI ID 469370)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Giacometti Jasminka The preparation of sorbitan esters from fatty acid // Susret mladih kemijskih inženjera. Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1996. str. 15-x

Podaci o odgovornosti

Giacometti Jasminka

engleski

The preparation of sorbitan esters from fatty acid

Esterifikacijom sorbitola i laurinske kiseline u omjeru 1:1, uz dodatak kiselih katalizatora, pripremljeni su sorbitolno esteri laurinske kiseline. Reakcija esterifikacije je provedena na temperaturama 140,150,160 i 180 C, bez i s prethodnom ciklizacijom sorbitola, uz atmosferski tlak. Kao katalizator ciklizacije sorbitola i same esterifikacije upotrebljena je p-toluensulfonska kiselina.Na temperaturi od 160 C provedena je reakcija esterifikacije bez prethodne ciklizacije sorbitola uz katalizatore sulfatnu i fosfatnu kiselinu. Tok reakcije praćen je uzimanjem uzoraka kroz vrijeme od 15,30,45,60,90,120 i 150 minuta, određivanjem kiselinskog broja i plinsko-kromatografskom analizom.Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da produkt esterifikacije nije jedinstven i da se sastoji od niza izomera cikliziranog sorbitola (anhidrida) i estera laurinske kiseline i anhidrida sorbitola. Kromatografskom analizom može se pratiti tok reakcije esterifikacije.

sorbitan esters

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Susret mladih kemijskih inženjera

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

I Susret mladih kemijskih inženjera

poster

26.02.1996-27.02.1996

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija