Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 250195

Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: očekivani trendovi do 2031. godine


Akrap, Anđelko
Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: očekivani trendovi do 2031. godine // Revija za socijalnu politiku, 13 (2006), 127-150 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 250195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: očekivani trendovi do 2031. godine
(Active Insured Persons and Retired Persons in Croatia- Expected Trends up to 2031)

Autori
Akrap, Anđelko

Izvornik
Revija za socijalnu politiku (1845-6014) 13 (2006); 127-150

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
projekcije stanovništva; aktivni osiguranici; umirovljenici;
(population projections; active insured persons; retired persons; demographic)

Sažetak
U ovom radu izrađene su projekcije ukupnog broja stanovnika za razdoblje do 2031. godine. Na temelju postavljenih hipoteza o budućim kretanjima fertiliteta, mortaliteta i vanjskih migracija, izračunate su projekcije u tri varijante. U sve tri razrađene varijante, hipoteze o mortalitetu su identične. Hipoteze o fertilitetu napravljene su u varijantama padajućeg i rastućeg fertiliteta. U jednoj varijanti postavljena je hipoteza o blagom godišnjem pozitivnom saldu migracija. Budući se radi o relativno kratkom projiciranom razdoblju, različite hipoteze fertiliteta relativno malo utječu na kretanje broja stanovnika u radnom kontingentu. Jedino s pretpostavljenim pozitivnim migracijskim saldom kompenzirao bi se dio smanjenja priljeva stanovništva u radni kontingent u razdoblju do 2031. godine. Središnji dio u ovome radu je projekcija kretanja broja umirovljenika i aktivnih osiguranika u Hrvatskoj do 2031. godine. Na temelju dobne strukture umirovljenika sa stanjem 2001. godine i postavljenih hipoteza o budućem priljevu među korisnike mirovina, projicirano je kretanje broja umirovljenika do 2031. godine. Pri tomu valja naglasiti da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ne raspolaže sa sasvim potpunom evidencijom svih potencijalnih korisnika mirovina koji se nalaze izvan Hrvatske (raseljeni Srbi, osobe otišle na privremeni rad u inozemstvo… ). U takvim okolnostima procijenjena je potencijalna „ imigracija“ u projicirani broj umirovljenika u Hrvatskoj. U skladu s očekivanim promjena u ekonomskoj strukturi stanovništva u europskim državama do 2031. godine, postavljena je hipoteza u tri varijante stope ekonomske aktivnosti radnog kontingenta. Tako je dobiven projicirani broj potencijalnih aktivnih osiguranika u Hrvatskoj i odnos između njih i broja umirovljenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, DemografijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anđelko Akrap (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Akrap, Anđelko
Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: očekivani trendovi do 2031. godine // Revija za socijalnu politiku, 13 (2006), 127-150 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Akrap, A. (2006) Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: očekivani trendovi do 2031. godine. Revija za socijalnu politiku, 13, 127-150.
@article{article, author = {Akrap, A.}, year = {2006}, pages = {127-150}, keywords = {projekcije stanovni\v{s}tva, aktivni osiguranici, umirovljenici, }, journal = {Revija za socijalnu politiku}, volume = {13}, issn = {1845-6014}, title = {Aktivni osiguranici i umirovljenici u Hrvatskoj: o\v{c}ekivani trendovi do 2031. godine}, keyword = {projekcije stanovni\v{s}tva, aktivni osiguranici, umirovljenici, } }
@article{article, author = {Akrap, A.}, year = {2006}, pages = {127-150}, keywords = {population projections, active insured persons, retired persons, demographic}, journal = {Revija za socijalnu politiku}, volume = {13}, issn = {1845-6014}, title = {Active Insured Persons and Retired Persons in Croatia- Expected Trends up to 2031}, keyword = {population projections, active insured persons, retired persons, demographic} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Social Sciences Index
  • Sociological Abstracts
  • Social Services Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts
  • Caredata Abstracts
  • Social Work Astracts i Social Work Abstracts Plus
  • International Bibliography of the Social Sciences

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font