Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 249667

Uklanjanje hlapljivih organskih komponenti iz procesa litografskog tiska


Sironić, Andreja; Markuš, Marko; Marković, Berislav
Uklanjanje hlapljivih organskih komponenti iz procesa litografskog tiska // XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera. Knjiga sažetaka / Škare, Danko (ur.).
Zagreb: HDKI/ Kemija u industriji, 2005. (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Uklanjanje hlapljivih organskih komponenti iz procesa litografskog tiska
(VOC Elimination from Lithographic Printing)

Autori
Sironić, Andreja ; Markuš, Marko ; Marković, Berislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera. Knjiga sažetaka / Škare, Danko - Zagreb : HDKI/ Kemija u industriji, 2005

Skup
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24.4.-27.4.2005

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
VOC; rasterska točka; surfaktant
(VOC; printing dot; surfactant)

Sažetak
Litografski tisak je po svojem principu jedinstven. Osnova litografske ploče su lipofilna područja, koja prenose boju na bazi ulja, i hidrofilna područja, koja se vlaže s vodom, čime se sprječava prianjanje boje. Tako se formiraju tiskovni oblici koji se analogno prenose na offsetnu gumu, a s koje se zatim prenose na papir [1]. Ova vrsta tiska je sveprisutna: od tiska u arku na papiru, kartonima i metalnim podlogama do novinskog tiska koji je danas isključivo litografski. U toku razvoja ovog tipa tiska, voda za vlaženje neslikovnih područja se dopunjavala raznim komponentama da bi se poboljšala kvaliteta otiska, odnosno oštrina rasterske točke. Današnje spoznaje donose važnu činjenicu: da bi rasterska točka bila što bolje definirana potrebno je u vodu uvesti sredstva za smanjivanje površinske napetosti. Do prije 20-ak godina za tu svrhu su se koristili etilen i propilenglikol koji su radi svojih štetnih učinaka uglavnom izbačeni iz upotrebe. Rješenje je našlo u korištenju u izopropanola koji je nudio definiraniju rastersku točku čak i pri visokim brzinama tiska te naizgled bio odgovor i u pogledu kvalitete i otrovnosti. Za ovaj tip vlaženja posebno su dizajnirani strojevi jer je izopropanol visokohlapiva tekućina kojoj u toku tiska pada koncentracija i zahtjeva nadopunjavanje. Problem ovakvog tiska je baš u visokohlapivosti izopropanola što ga svrstava u red VOC (Volatile Organic Compounds) a najviše se očituje u vrijeme ljetnih mjeseci kad je koncentracija izopropanola u radnoj atmosferi visoka. Osim što su takve visoke koncentracije štetne za zdravlje, izopropanol se optužuje da uzrokuje nastajanje troposferskog ozona te za degradaciju stratosferskog ozona. U ovom radu je prikazan pokušaj zamjene izopropanola u vodi za vlaženja s biorazgradivim surfaktantom [2] čime se eliminira postojanje VOC u radnoj atmosferi a ujedno i smanjuje financijski trošak. Ispitivanja karakteristika vlaženja s izopropanolom i surfaktantom u toku rada na stroju te kvalitete otisaka za oba tipa vlaženja izrađena su laboratorijski i u tiskari. Rezultati potvrđuju mogućnost zamjene bez gubitka u kvaliteti tiska.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Fizika, KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0098014

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb