Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 249431

Pregled uzgoja lipicanaca u Republici Hrvatskoj 2004.


Čačić, Mato; Baban, Mirjana; Ljubešić, Josip; Matasović, Martin; Rastija, Tomo
Pregled uzgoja lipicanaca u Republici Hrvatskoj 2004. // Stočarstvo, 60 (2006), 2; 103-109 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Pregled uzgoja lipicanaca u Republici Hrvatskoj 2004.
(The review of Lipizzan horse breeding in the Republic of Croatia 2004.)

Autori
Čačić, Mato ; Baban, Mirjana ; Ljubešić, Josip ; Matasović, Martin ; Rastija, Tomo

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 60 (2006), 2; 103-109

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Lipicanac; organiziranost uzgoja; Hrvatska; struktura uzgoja; zaprežni sport
(Lipizzan horse; breeding organizational stage; Republic of Croatia; the structure of breeding; horse driving sport)

Sažetak
Lipicanska pasmina uzgojno je najorganiziranija pasmina konja u Republici Hrvatskoj. Na temu lipicanskog konja u sveukupnom konjogojstvu Hrvatske proveden je najveći broj znanstvenih istraživanja iz čega je proizišao veliki broj znanstvenih i stručnih radova. Posljednjih godina vrlo intenzivan razvoj zaprežnog sporta u Hrvatskoj prouzrokovao je velike promjene u uzgoju lipicanske pasmine. Promjene nisu uočene samo u postavljanju uzgojnih ciljeva na uzgoj kvalitetnih konja za zaprežni sport, nego također i u filozofiji uzgoja u kojoj uzgajivači više ne stavljaju najveći naglasak na kulturno-folklorno značenje lipicanske pasmine. U prethodnim godinama grla domaćeg uzgoja zbog dokazanosti kvalitete predmet su izvoza upravo u svrhu uporabe u zaprežnim sportu. Uzgoj lipicanske pasmine dijeli se na uzgoj Državne ergele lipicanaca u Đakovu i zemaljski uzgoj koji je preko udruga organiziran u krovnu nacionalnu organizaciju Hrvatski savez udruga uzgajivača lipicanske pasmine konja – Đakovo. Porast broja lipicanskih konja kontinuiran je kroz godine, istovremeno događaju se i značajne promjene u strukturi uzgoja. Utvrđen je veliki nesrazmjer u omjeru spolova rasplodnih grla i zastupljenosti pojedinih rodova kobila. Uzgajivači teže čistokrvnom uzgoju i nabavci kvalitetnijih grla kojima će prije dostići postavljeni uzgojni cilj uzgoj konja za zaprežni sport. Također je zapažen značajno smanjen interes za lipicancima nepotpunog porijekla (B knjiga) unatoč vrlo često dobroj uporabnoj sposobnosti i nižoj nabavnoj cijeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Napomena
Rad je kao poster prezentiran na skupu 41. hrvatski & 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, održan od 13.-17.02.2006., Opatija, Hrvatska ; objavljen kao cjeloviti rad, uz domacu recenziju u Zborniku ; Sonja Jovanovac i Vlado Kovačević (ur.) ; Osijek : Poljoprivredni fakutet, 2006. ; str. 555-556 ; ISBN 953-6331-39-X.

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)