Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Upravljačko-regulaciona jedinica izvoznog stroja Rudnika Raspotočje. (CROSBI ID 758288)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Pašalić, Nedžat ; Pašalić, Halid ; Kolonić, Fetah ; Miletić, Marinko ; Musić, Faik Upravljačko-regulaciona jedinica izvoznog stroja Rudnika Raspotočje. // Tehnička dokumentacija. 1984.

Podaci o odgovornosti

Pašalić, Nedžat ; Pašalić, Halid ; Kolonić, Fetah ; Miletić, Marinko ; Musić, Faik

hrvatski

Upravljačko-regulaciona jedinica izvoznog stroja Rudnika Raspotočje.

Napravljen je projekt sustava upravljanja i regulacije izvoznog stroja Rudnika Raspotočje (Zenica, BiH). Projekt uključuje razradu svih elemenata međusobnog povezivanja postojećeg (starog) dijela sustava s novim. U okviru novog sustava upravljanja izvoznim strojem, projektiran je i fizički realiziran sustav regulacije brzine vrtnje motora koji preko mehanički vezanog bubnja s čeličnim užadima, omogućava izvlačenje rudničkih kolica s ugljenom na površinu. Ovo liftovsko postrojenje je projektirano za izlačenje 4 rudničkih kolica natovarenih s ugljenom. Omogućen je potpuno automatski pogon izvlačenja kolica iz 4-razinske kabine na površinu. Regulacija brzine vrtnje motora zasnovana je na regulaciji uzbudne struje istosmjernog generatora koji napaja izvozni istosmjerni motor u Ward-Leonardovoj grupi. Istosmjerni generator je pogonjen Sinkronim motorom. Regulacija uzbudne struje istosmjernog generatora, uz konstantnu iuzbudu istosmjernog generatora, postiže se s istosmjernim pretvaračem u H mostu. Realiziran je s bipolarnim tranzistorima. Sustav je nakon fizičke realizacije na Elektrotehničkom fakultetu (Zavodu za elektrostrojarstvo i automatizaciju)ispitan u laboratorijskim uvjetima a potom je pušten u pogon U Rudniku Raspotočje.

izvozni stroj; upravljačko regulacijska jedinica; rudnik uglja

nije evidentirano

engleski

Hoist Control System of Coal Mine Raspotocje

nije evidentirano

hoist drive; control unit; coal mine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Tehnička dokumentacija

1984.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika