Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 24807

Primjena AOX analize u dizajnu procesa proizvodnje reaktivnih bojila


Koprivanac, Natalija; Lončarić Božić, Ana; Papić, Sanja
Primjena AOX analize u dizajnu procesa proizvodnje reaktivnih bojila // XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir, Škare, Danko ; Meić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Primjena AOX analize u dizajnu procesa proizvodnje reaktivnih bojila
(Application of AOX analysis in the reactive dye production process design)

Autori
Koprivanac, Natalija ; Lončarić Božić, Ana ; Papić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir, Škare, Danko ; Meić, Zlatko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1999

Skup
XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.-26.02.1999.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
AOX analiza; reaktivna bojila; dizajn procesa
(AOX analysis; reactive dyes; process design)

Sažetak
Veliku grupu reaktivnih bojila čine bojila s klortriazinskim reaktivnim centrom. U sintezi takvih bojila kao jedan od intermedijara koristi se cijanuril klorid koji se primjenjuje i u proizvodnji pesticida, te farmaceutskoj industriji. Cijanuril klorid pripada grupi organskih halogenida (OX) koji najčešće nisu prirodno zastupljeni u okolišu. Njihovo prisustvo u zraku, tlu i vodi ukazuje na zagađenje uzrokovano ljudskim faktorom. Organski halogenidi su uglavnom vrlo toksični i smatra se da imaju kancerogena i mutagena svojstva1. Odabrani proces za pripravu monoklortriazinskog reaktivnog bojila treba voditi u smislu maksimalnog iskorištenja cijanuril klorida kako zbog uštede na osnovnoj sirovini tako i zbog smanjenja opterećenja vodenog sustava uslijed njegove toksičnosti, što je moguće pratiti AOX (Adsorbable Organic Halide) metodom. Budući da je cijanuril klorid slabo topiv u vodi pri niskim temperaturama, vrlo je važan odabir najdjelotvornijeg sredstva za dobivanje odgovarajuće suspenzije 2. U ovom radu ispitana je upotreba eltilenglikola, BRETAX C, SUPRAGIL WP i GEROPON T-36. AOX analizom moguće je odrediti zaostalu količinu organskih halogenida u otpadnoj vodi proizvodnje monoklortriazinskog reaktivnog bojila, nakon izolacije produkta 3.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125018

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb