Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma (CROSBI ID 330087)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Hrvoje
Kolak, Ivan
hrvatski
Krupnoća sjemena, prirod, komponente priroda i kakvoća slada različitih kultivara jarog pivarskog ječma
Obzirom da je pivarski ječam danas nezamjenjiva sirovina u industriji slada i piva, a krupnoća sjemena jedan od značajnih pokazatelja njegove kakvoće cilj istraživanja je proučavanje tri domaća kultivara jarog pivarskog ječma, predstavljena sa po četiri različite frakcije sjemena kako bi se utvrdilo da li i kako pojedina frakcija sjemena kod određenih kultivara utječe na prirod, komponente priroda, te određene pokazatelje kakvoće sjemena važne za proizvodnju slada. U istraživanje su uključeni kultivari Knin, Tomislav i Trojanac, svaki predstavljen s vrlo sitnom, sitnom, srednjom i krupnom frakcijom sjemena. Poljski dvofaktorijelni pokus postavljen je po shemi latinskog pravokutnika. Rezultati analize varijance ukazuju na značajan utjecaj i kultivara i frakcija sjemena na većinu isptitvanih svojstava.
krupnoća sjemena; prirod; komponente priroda; kakvoća slada; jari pivarski ječam; kultivar
nije evidentirano
engleski
Seed size, yield, yield components, and malting quality of different spring malting barley cultivars
nije evidentirano
seed size; yield; yield components; malting quality; spring malting barley; cultivar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
75
29.04.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb