Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 24762

Utjecaj miješanja na proces flokulacije u disperznim sustavima grafičkih boja


Meteš, Azra; Koprivanac, Natalija; Papić, Sanja; Glasnović, Antun
Utjecaj miješanja na proces flokulacije u disperznim sustavima grafičkih boja // XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir ; Škare, Danko ; Meić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1999. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj miješanja na proces flokulacije u disperznim sustavima grafičkih boja
(Mixing Effect on the Flocculation Process in the Dispersion Printing Ink Systems)

Autori
Meteš, Azra ; Koprivanac, Natalija ; Papić, Sanja ; Glasnović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Kurtanjek, Želimir ; Škare, Danko ; Meić, Zlatko - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1999

Skup
XVI. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 23.-26.02.1999.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Miješanje; flokulacija; otpadne vode grafičkih boja
(Mixing; flocculation; printing ink wastewater)

Sažetak
Efikasnost procesa flokulacije ovisi o mnogobrojnim faktorima od kojih su ključni odabir najpogodnijeg flokulacijskog sredstva, određivanje optimalne koncentracije flokulanta i pH područja, te optimalni intezitet i duljina miješanja u određenoj geometriji flokulatora. U ovom radu, provedena su laboratorijska istraživanja na modelnoj otpadnoj vodi grafičkih boja, u šaržnom kvadratnom flokulatoru sa četiri pregrade i turbinskim mješalom sa šest ravnih lopatica, sa svrhom određivanja inteziteta i duljine brzog miješanja, izraženog kao srednji gradijent brzine (G), radi postizanja što veće efikasnosti procesa flokulacije. Pri tome su kemijski parametri (optimalna koncentracija flokulanta i pH područje), parametri sporog miješanja (vm=50 okr/min, t=5 min) i taloženja držani konstantnima. Odnos brzine mješala (vm) i gradijenta brzine, za danu geometriju flokulatora, određen je jednadžbom G=2, 865žvm-293, 849. Budući da gradijent brzine mora biti u točno određenom području jer preniske vrijednosti daju nezadovoljavajuće rezultate, a previsoke bi trgale flokule1, 2, određen je minimalni prag brzine i duljine brzog miješanja, nužnih također za dobivanje što boljeg odvajanja dobivenih flokula. Kao kriterij uspješnosti procesa bile su vrijednosti NTU (nephelometric turbidity units) supernatantne vode (bistre vode iznad taloga) i rezultati mjerenja brzine sedimentacije. Također, pokazalo se da je produkt Gt od velike važnosti, te da su njegove vrijednosti u području 2, 8-5, 1ž104 bile potrebne za uspješnu flokulaciju u danom sustavu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
125018

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb