Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 247555

Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim


Mioč, Boro; Pavić, Vesna
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim // Stočarstvo, 45 (1991), 11-12; 351-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 247555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim
(Production and composition of goat milk in comparisom with cow and shep milk)

Autori
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 45 (1991), 11-12; 351-358

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kozje mlijeko; proizvodnja; sastav; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko
(goat milk; production; composition; cow milk; sheep milk)

Sažetak
Proizvodnja kozjeg mlijeka, iako u stalnom porastu, još uvijek je mala i nedostatna, te se u ukupnoj proizvodnji mlijeka nalazi na trećem mjestu. Najznačajniji europski proizvođači kozjeg mlijeka su Francuska, Grčk i Španjolska. Navedene zemlje proizvode oko 77% godišnje europske proizvodnje kozjeg mlijeka. Kozje mlijeko p svom sastavu slično je kravljem, a znatno siromašnije sadržajem suhe tvari, masti, bjelančevina i pepela od ovčjeg mlijeka. Važno svojstvo kozjeg mlijeka je veći broj sitnih kapljica mliječne masti i kratkolančanih masnih kiselina (C6-C12). Po sadržaju i strukturi bjelančevina kozje mlijeko je slično kravljem, no nema karotinoida što njegovim proizvodima daje uzrazito bijelu boju. Kozje mlijeko ima veću količinu klorida i kalija, a manje kobalta i molibdena. Po sadržaju kalcija i fosfora slično je kravljem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioč, Boro; Pavić, Vesna
Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim // Stočarstvo, 45 (1991), 11-12; 351-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Mioč, B. & Pavić, V. (1991) Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ovčjim. Stočarstvo, 45 (11-12), 351-358.
@article{article, year = {1991}, pages = {351-358}, keywords = {kozje mlijeko, proizvodnja, sastav, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {45}, number = {11-12}, issn = {0351-0832}, title = {Proizvodnja i sastav kozjeg mlijeka u usporedbi s kravljim i ov\v{c}jim}, keyword = {kozje mlijeko, proizvodnja, sastav, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko} }
@article{article, year = {1991}, pages = {351-358}, keywords = {goat milk, production, composition, cow milk, sheep milk}, journal = {Sto\v{c}arstvo}, volume = {45}, number = {11-12}, issn = {0351-0832}, title = {Production and composition of goat milk in comparisom with cow and shep milk}, keyword = {goat milk, production, composition, cow milk, sheep milk} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Biological Abstracts
  • Chemical Abstracts
  • CAB Abstracts
  • Dairy Science Abstracts
  • Small Ruminant Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font