Rano odbiće jaradi (CROSBI ID 123399)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Mioč, Boro ; Pavić, Vesna
hrvatski
Rano odbiće jaradi
U ovom radu navedene su najbitnije značajke odbića jaradi i njegov utjecaj na rast, ponašanje, hranjenje i konzumaciju. Isto tako, ovaj rad nam govori kako odbiće utječe na kvalitetu mesa tek odbijene jaradi. Odbiće je kritična faza u uzgoju jaradi, popraćena smanjenjem ili potpunom stagnacijom prirasta. Intenzitet i trajanje opadanja prirasta, odnosno sam stres odbića izraženiji je u mlađe i laganije jaradi. Da bi stres odbića bio manji, poželjno je jarad u fazi mliječne hranidbe postupno privikavati na hranidbu krutim krmivima (sijenom i koncentratom). Ne preporuča se klanje tek odbijene jaradi zbog izrazito niskog randmana, kao ismanjenja kvalitete mesa, pojava tzv. "suhog trupla". Kao kriteriji za procjenu trenutka odbića, najčešće se primjenjuju dob i tjelesna masa jaradi. Smatra se da je tjelesna masa u vrijeme odbića daleko pouzdaniji kriterij za procjenu trenutka odbića od same dobi jareta.
jarad; odbiće; rast; kvaliteta mesa
nije evidentirano
engleski
Early weaning of kids
nije evidentirano
kids; weaning; growth; meat quality
nije evidentirano