Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi (CROSBI ID 123391)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Vesna ; Mioč, Boro
hrvatski
Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi
Najveća količina jarećeg mesa proizvodi se u nerazvijenim zemljama Azije i Afrike u kojima je meso glavni kozji proizvod. U Europi se mlada jareća trupla smatraju delikatesom i jedu se u posebnim prilikama (Božić, Uskrs). Najveći broj jaradi zakolje se između 15 i 45 dana, odnosno sa 6-12-15 kg tjelesne mase. Jareća trupla su lagana, nježna i plitka, s malim naslagama masti, te manje kompaktnosti u odnosu na trupla drugih životinja. Za razliku od veličine trupla, koja je prije svega pod genetskim utjecajem, randman i kakvoća mesa više su uvjetovani vrstom i kakvoćom obroka, dobi jaradi kod klanja, spolom, te načinom obrade i pripreme. Prihvatljivost jarećeg, kao i kozjeg mesa ovisi o boji, sočnosti, mekoći, načinu obrade, te njegovoj trenutnoj cijeni na tržištu.
jarad; meso kakvoća mesa
nije evidentirano
engleski
The quality of kids' meat and influencing factors
nije evidentirano
kids; meat; meat quality
nije evidentirano