Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi (CROSBI ID 123391)

Prilog u časopisu | stručni rad

Pavić, Vesna ; Mioč, Boro Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi // Stočarstvo, 48 (1994), 1-2; 71-75-x

Podaci o odgovornosti

Pavić, Vesna ; Mioč, Boro

hrvatski

Kakvoća jarećeg mesa-čimbenici o kojima ovisi

Najveća količina jarećeg mesa proizvodi se u nerazvijenim zemljama Azije i Afrike u kojima je meso glavni kozji proizvod. U Europi se mlada jareća trupla smatraju delikatesom i jedu se u posebnim prilikama (Božić, Uskrs). Najveći broj jaradi zakolje se između 15 i 45 dana, odnosno sa 6-12-15 kg tjelesne mase. Jareća trupla su lagana, nježna i plitka, s malim naslagama masti, te manje kompaktnosti u odnosu na trupla drugih životinja. Za razliku od veličine trupla, koja je prije svega pod genetskim utjecajem, randman i kakvoća mesa više su uvjetovani vrstom i kakvoćom obroka, dobi jaradi kod klanja, spolom, te načinom obrade i pripreme. Prihvatljivost jarećeg, kao i kozjeg mesa ovisi o boji, sočnosti, mekoći, načinu obrade, te njegovoj trenutnoj cijeni na tržištu.

jarad; meso kakvoća mesa

nije evidentirano

engleski

The quality of kids' meat and influencing factors

nije evidentirano

kids; meat; meat quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (1-2)

1994.

71-75-x

objavljeno

0351-0832

1848-9044

Povezanost rada

nije evidentirano