Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 247243

Hrvatski antropometrijski sustav: stanje, potrebe, perspektive, realizacija


Hrženjak, Renata; Ujević, Darko
Hrvatski antropometrijski sustav: stanje, potrebe, perspektive, realizacija // Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo (ur.).
Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, 2006. str. 218-222 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Hrvatski antropometrijski sustav: stanje, potrebe, perspektive, realizacija
(Croatian Anthropometric System: Position, Requirements, Perspectives, Realisation)

Autori
Hrženjak, Renata ; Ujević, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo - Zagreb : Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, 2006, 218-222

ISBN
953-6569-21-3

Skup
Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva

Mjesto i datum
Zagreb-Vukovar, Hrvatska, 15.-19.11.2004

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Hrvatski antropometrijski sustav; antropometrijska mjerenja; sustav odjevnih veličina
(Croatian Anthropometric System; Anthropometric Measurements; the System of Garment Sizes)

Sažetak
Većina razvijenih zemalja na određeni način permanentno prate rast i razvoj svog stanovništva. Antropometrijske mjere ukazuju na morfološke značajke i pružaju uvid u razvojne osobitosti i zdravstveni status određene populacije. Modna industrija u Europi i svijetu pokazuje sve veće zanimanje za mjerenje antropometrijskih značajki stanovništva, te se sustavno uključuje u kampanju prikupljanja takvih podataka, motivirana željom projektiranja odjevnih predmeta za sve kategorije stanovništva, uključujući osobe znatno vitkog rasta, veće tjelesne težine, starosti i dr. Posljednje antropometrijsko mjerenje stanovništva u bivšoj zajedničkoj državi, separatno je provedeno na jednom dijelu narodnosti i manjem uzorku od 5 tisuća ispitanika početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Za provedbu STIRP-a Hrvatski antropometrijski sustav formiran je multidisciplinarni tim stručnjaka u kojem su uz specijaliste za odjevno inženjerstvo, konstruktore odjeće i obuće, angažirani vodeći antropolozi, liječnici specijalisti medicine rada i pedijatrije, matematičari, statističari, konzultanti iz gospodarstva, zdravstva, znanosti i dr. Provedba antropometrijskih mjerenja i određivanje tjelesnih mjera vrši se na 30.000 ispitanika i provoditi će se u svih 20 hrvatskih županija i Gradu Zagrebu u cilju definiranja sustava obilježavanja i označavanja odjeće i obuće. Određeno je 55 dobnih razreda od rođenja djece pa do 82 godine starosti za mušku i žensku populaciju. Hrvatski antropometrijski sustav biti će usklađen sa sustavima razvijenih zemalja odnosno sa ISO sustavima i EN.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tekstilna tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0117013

Ustanove
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb