Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 247226

Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca


Mioč, Boro; Antunac, Neven; Pavić, Vesna; Samaržija, Dubravka; Barać, Zdravko; Bradić, Martina
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca // Zbornik sažetaka
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga, 2002. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 247226 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca
(Production and chemical composition of the milk from Cres sheep)

Autori
Mioč, Boro ; Antunac, Neven ; Pavić, Vesna ; Samaržija, Dubravka ; Barać, Zdravko ; Bradić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / - Lovran : Hrvatska mljekarska udruga, 2002

Skup
35. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 13.-15.11.2002

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Creska ovca; Ovčje mlijeko; Laktacija; Kemijski sastav
(Cres sheep; sheep's milk; lactation; chemical composition)

Sažetak
Proizvodnja ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj zastupljena je ponajviše u priobalnom području (Istra) i na otocima (Pag, Cres, Brač). U tu svrhu uglavnom se koriste autohtone pasmine ovaca i njihovi križanci čije su proizvodne odlike dosta različite i pod utjecajem genotipa, hranidbe i okolišnih čimbenika. Cilj istraživanja bio je utvrditi proizvodnost i kakvoću mlijeka autohtonih creskih ovaca. Uzorci mlijeka uzimani su tijekom laktacije u pravilnim mjesečnim intervalima (svakih 30 dana). Prosječna dnevna količina mlijeka (40 ovaca) utvrđena je ručnim izmuzivanjem i mjerenjem količine, a ukupna laktacijska mliječnost dobivena je izračunavanjem. Analiziran je kemijski sastav mlijeka (%): suha tvar, suha tvar bez masti, mliječna mast, protein i laktoza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zdravko Barać (autor)

Avatar Url Neven Antunac (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)

Avatar Url Dubravka Samaržija (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mioč, Boro; Antunac, Neven; Pavić, Vesna; Samaržija, Dubravka; Barać, Zdravko; Bradić, Martina
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca // Zbornik sažetaka
Lovran: Hrvatska mljekarska udruga, 2002. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Mioč, B., Antunac, N., Pavić, V., Samaržija, D., Barać, Z. & Bradić, M. (2002) Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca. U: Zbornik sažetaka.
@article{article, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {Creska ovca, Ov\v{c}je mlijeko, Laktacija, Kemijski sastav}, title = {Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka creskih ovaca}, keyword = {Creska ovca, Ov\v{c}je mlijeko, Laktacija, Kemijski sastav}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, year = {2002}, pages = {61}, keywords = {Cres sheep, sheep's milk, lactation, chemical composition}, title = {Production and chemical composition of the milk from Cres sheep}, keyword = {Cres sheep, sheep's milk, lactation, chemical composition}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font