NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice (CROSBI ID 516851)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Benko, Božidar ; Borošić, Josip ; Novak, Bruno ; Dobričević, Nadica ; Voća, Sandra
hrvatski
NaCl kao čimbenik prinosa i kvalitete hidroponski uzgajane rajčice
Dodavanjem NaCl-a i povećanjem elektrokonduktiviteta hranjive otopine moguće je poboljšati kvalitetu plodova rajčice bez značajnijeg smanjenja prinosa. Stoga je cilj istraživanja bio utvrditi utjecaj različitih količina dodanog NaCl-a (EC-vrijednosti hranjive otopine 4, 6 i 8 dS/m) na prinos i kvalitetu. Prinos tržnih plodova uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 2.3 dS/m (5.19 kg/biljci) bio je značajno veći (34 %) od prinosa uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (3.41 kg/biljci). Kroz razdoblje berbe značajno krupniji plodovi su se razvili uz hranjive otopine EC-vrijednosti 2.3 i 4 dS/m (148 g) nego uz hranjivu otopinu EC-vrijednosti 8 dS/m (108 g). Povećanjem EC-vrijednosti hranjivih otopina s 2.3 na 8 dS/m, sadržaj ukupne suhe tvari i NaCl-a se povećao, sa značajno višim vrijednostima u plodovima pri hranjivoj otopini EC-vrijednosti 8 dS/m (7.35 % suhe tvari i 0.264 % NaCl-a). Može se preporučiti dodavanje NaCl-a do EC-vrijednosti hranjive otopine 4 dS/m.
elektrokonduktivitet; kvaliteta ploda; NaCl; prinos; rajčica
nije evidentirano
engleski
Effects of NaCl on the yield and fruit quality of soilless grown tomato
nije evidentirano
electrical conductivity; fruit quality; NaCl; yield; tomato
nije evidentirano
Podaci o prilogu
295-296-x.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma
Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta
Podaci o skupu
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2006-01.01.2006
Opatija, Hrvatska