Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 245329

Korelacija i regresija


Ažman, Josip; Frković, Vedran; Bilić-Zulle, Lidija; Petrovečki, Mladen
Korelacija i regresija // Acta Medica Croatica, 60 Suppl 1 (2006), 81-91 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Korelacija i regresija
(Correlation and regression)

Autori
Ažman, Josip ; Frković, Vedran ; Bilić-Zulle, Lidija ; Petrovečki, Mladen

Izvornik
Acta Medica Croatica (1330-0164) 60 Suppl 1 (2006); 81-91

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Korelacija; metoda najmanjih kvadrata; multipla regresija; Pearsonov koeficijent; regresija; Spearmanov koeficijent; statistika
(Correlation; least-squares analysis; multiple regression; Pearson’ s coefficient; Spearman’ s coefficient; statistics; regression analysis)

Sažetak
Korelacija i regresija su statistički postupci kojima utvrđujemo odnose između pojedinih varijabli, a rabe se u statističkoj raščlambi rezultata temeljnih i medicinskih istraživanja. Korelacija govori o sukladnosti promjenjivosti vrijednosti dviju varijabli. Korelacija se brojčano iskazuje koeficijentom korelacije r čije se vrijednosti kreću u rasponu od – 1 do +1. Pearsonov i Spearmanov koeficijent korelacije najčešće su korišteni koeficijenti. Korelacija može biti linearna i nelinearna. Sa ciljem utvrđivanja značajnosti koeficijenta izračunava se značajnost korelacije. Regresijska raščlamba je statistička metoda s pomoću koje je moguće iskazati vrijednost jedne varijable s pomoću druge. Najjednostavnija regresija je linearna regresija. Uspješnost regresijske jednadžbe ocjenjuje se raščlambom ostataka, tj. reziduala. Osim jednostavne linearne regresije postoji i metoda multiple (višestruke) regresije koja nam omogućuje predviđanje vrijednosti jedne varijable iz više poznatih varijabli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Excerpta Medica
  • Index Medicus