Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oblikovanje i prenamjena otkopanih prostora pri površinskoj eksploataciji nemetala (CROSBI ID 344052)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Krasić, Dragan Oblikovanje i prenamjena otkopanih prostora pri površinskoj eksploataciji nemetala / Nuić, Jerko ; Živković, Stanislav (mentor); Zagreb, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Krasić, Dragan

Nuić, Jerko ; Živković, Stanislav

hrvatski

Oblikovanje i prenamjena otkopanih prostora pri površinskoj eksploataciji nemetala

Eksploatacija nemetalnih mineralnih sirovina odvija se u svim županijama Republike Hrvatske, koja je generalno podijeljena na tri područja: nizinsku, središnju i mediteransku. U disertaciji je obrađeno 26 modela, od ukupno 560, površinskih kopova, metodama: analize, komparacije i računalnog modeliranja. Površinska eksploatacija nemetalnih mineralnih sirovina izvodi se temeljem projektne dokumentacije. Površinski kopovi se oblikuju tijekom cjelokupnog vijeka eksploatacije utvrđenih rezervi. Oblikovanje površinskog kopa uključuje cijeli niz aktivnosti koje se manifestiraju određenim utjecajem na okoliš. Povoljnost površinskog kopa za oblikovanje ovisna je o nizu utjecajnih parametara a samo djelomično o kvaliteti projektne dokumentacije. U disertaciji su razmatrani utjecaji određenih parametara na povoljnost površinskih kopova za oblikovanje i prenamjenu. Postavljena je osnovna teza o postojanju poticajnih i nepoticajnih parametara. U poticajne parametre svrstani su prirodni (10) i tehno-ekonomski parametri (15) a u nepoticajne su svrstani ekološki parametri (15). Odnos između svih parametara označen je kao ocjena povoljnosti površinskog kopa za oblikovanje i prenamjenu, temeljem koje se može klasificirati bilo koji površinski kop. Uveden je koeficijent važnosti koji je poslužio za uravnoteženje poticajnih i nepoticajnih parametara. Određena je ocjena povoljnosti kao razlika zbroja svih vrijednosti poticajnih parametara, umnoženog pripadajućim koeficijentom važnosti, i apsolutnog zbroja svih vrijednosti nepoticajnih parametara, umnoženog pripadajućim koeficijentom važnosti. Iznesena je i teza o različitim udjelima utjecaja parametara na ocjenu povoljnosti oblikovanja površinskih kopova. Predložena je klasifikacija površinskih kopova prema povoljnosti za oblikovanje te su pridodane opisne i brojčane ocjene. Temeljem pojedinačnog bodovanja utjecajnih parametara ocjenjeni su modeli površinskih kopova te je iznesena ukupna ocjena i potvrda prvobitnih postavki. Nakon oblikovanja izvedena je ocjena prenamjene otkopanog prostora u druge svrhe. Predložena je klasifikacija površinskih kopova prema povoljnosti prenamjene. Na koncu je, temeljem ocjena povoljnosti oblikovanja i prenamjene, predložena ukupna ocjena i klasifikacija površinskih kopova prema prihvatljivosti površinske eksploatacije.

Površinska eksploatacija nemetalnih mineralnih sirovina; projektna dokumentacija; oblikovanje i prenamjena; zaštita okoliša; utjecajni parametri; ocjena; klasifikacija.

nije evidentirano

engleski

Shaping and reclamation of the exploitation area in surface exploitation of nonmetallic mineral materials

nije evidentirano

surface exploitation of nonmetallic mineral materials; project documentation; shaping and reclamation; environment protection; essential parameters; evaluation; classification.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

199

19.04.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Rudarsko-geološko-naftni fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo