Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 244476

Značenje unutarnjih plovnih puteva za povezivanje Hrvatske i podunavskih zemalja


Marušić, Josip; Pršić, Marko
Značenje unutarnjih plovnih puteva za povezivanje Hrvatske i podunavskih zemalja // Prometna povezanost Hrvatske s europskim zemljama u funkciji društveno-ekonomskog i kulturnog razvoja sjeverozapadne Hrvatske / Božičević, Josip (ur.).
Zagreb, 2005. str. 147-161 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Značenje unutarnjih plovnih puteva za povezivanje Hrvatske i podunavskih zemalja
(Importance of Continental Waterways for the Connection between Croatia and the Danube Countries)

Autori
Marušić, Josip ; Pršić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Prometna povezanost Hrvatske s europskim zemljama u funkciji društveno-ekonomskog i kulturnog razvoja sjeverozapadne Hrvatske / Božičević, Josip - Zagreb, 2005, 147-161

Skup
Međunarodni znanstveni skup "Prometna povezanost Hrvatske s europskim zemljama u funkciji društvenog razvoja sjeverozapadne Hrvatske"

Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 10.-11.11.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Unutarnji plovni putevi
(Inland waterways)

Sažetak
Ukupna duljina postojećih plovnih putova u Hrvatskoj je 933, 1 km, a od toga samo 24% ispunjava zahtjeve međunarodnih unutarnjih plovnih puteva. Ratnim djelovanjima i na njima kao i na riječnim lukama bila su znatna oštećenja. Potpisivanjem ugovora o glavnim unutarnjim plovnim putevima (AGN ugovor) 27.6.1997, te njegovom potvrdom u Saboru 1998.godine Hrvatska je preuzela obveze koje treba uzvršiti za uključivanje u međunarodnu mrežu unutarnjih plovnih puteva. Prema AGN ugovoru u Hrvatskoj su u sustav europskih plovnih putova uvršteni sljedeći plovni putevi: E-80 – rijeka Dunav od Batine do Iloka – VIc klase E-80-8 – rijeka Drava od ušća do Osijeka – IV klase E-80-10 – budući Višenamjenski kanal Dunav-Sava(VKDS) – Vb klase E-80-12 – rijeka Sava od Jamene do Siska – IV klase U odnosu na postojeće stanje, na navedenim dionicama plovnih puteva, potrebno je izvršiti građevinske radove i zahvate u cilju ostvarenja parametara odgovarajućih klasa međunarodnih plovnih puteva, kao i izgraditi VKDS. Izvršenje obveza prema AGN ugovoru je preduvjet za povezivanje plovnih puteva Hrvatske s međunarodnom mrežom unutarnjih plovnih puteva srednje Europe, a potom, preko VKDS i sa dijelom država zapadne Europe. Imajući na umu ekonomske i ekološke prednosti unutarnjih plovnih puteva , njihovo prometno i gospodarsko značenje treba vrednovati kao sastavni dio kombiniranog prometa, odnosno zajedno sa željezničkim i cestovnim prometom. Uz povećanje klase međunarodnih unutarnjih plovnih puteva potrebna je i izgradnja luka i pristaništa na njima s odgovarajućim prekrcajnim kapacitetima. A to je sastavni dio programa cjelokupnog uspješnog gospodarskog razvoja Hrvatske kao podunavske i mediteranske zemlje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0082220
0082232

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb