Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 242542

Prezentiranje financijskih izvještaja u skladu s novim međunarodnim računovodstvenim standardom 1


Mrša, Josipa; Cerović, Ljerka
Prezentiranje financijskih izvještaja u skladu s novim međunarodnim računovodstvenim standardom 1 // Informator, 46 (1998), 4632/4633; 18-20 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Prezentiranje financijskih izvještaja u skladu s novim međunarodnim računovodstvenim standardom 1
(Presentation of Financial Statements in accordance with the new International Accounting Standard 1)

Autori
Mrša, Josipa ; Cerović, Ljerka

Izvornik
Informator (0537-6645) 46 (1998), 4632/4633; 18-20

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
MRS 1; prezentiranje financijskih izvještaja; računovodstvene politike i bilješke; istinito i fer izvješćivanje; dodatni izvještaji; financijski izvještaj menadžmenta; izvještaj o dodanoj vrijednost
(IAS 1; presentation of financial statements; accounting policies and notes; true and fair presentation; additional reports; environmental reports; value added statements)

Sažetak
Odbor za međunarodne računovodstvene standarde objavio je novi međunarodni računovodstveni standard, MRS 1 - Prezentiranje financijskih izvještaja. Primjena novog MRS-a 1 zamijenila bi dosadašnje standarde: MRS 1, Objavljivanje računovodstvenih politika ; MRS 5, Informacije koje treba objaviti u financijskim izvještajima ; MRS 13, Prezentiranje tekućih sredstava i tekućih obveza. Usvojenim standardom utvrđuje se oblik i sadržaj temeljnih financijskih izvještaja, čime bi se poboljšala usporedivost financijskih izvještaja obračunskog razdoblja s prethodnim razdobljima, kao i usporedivost financijskih izvještaja s drugim trgovačkim društvima. Jasnim kriterijima za strukturiranje financijskih izvještaja i odvajanjem pozicija koje će biti prikazane temeljnim financijskim izvještajima od pozicija koje će biti prikazane u računovodstvenim politikama i bilješkama, postići će se bolja usporedivost financijskih izvještaja, vodeći pritom računa o istinitom i fer izvješćivanju. Uz temeljne financijske izvještaje predviđaju se, kao dodatni izvještaji, financijski izvještaj menadžmenta i izvještaj o dodanoj vrijednosti. Moguće je zaključiti da odredbe novog MRS-a 1 mijenjaju financijsko izvješće u toj mjeri da je potrebna izmjena postojećeg Zakona o računovodstvu (NN 90/92). Kako izmjena tog Zakona iziskuje dugotrajnu pripremu i proceduru donošenja, može se očekivati da će početak primjene ovog standarda u Republici Hrvatskoj biti odgođen za kasnije razdoblje od dana početka primjene naznačenog u MRS-u 1 koji je određen za 1. srpnja 1998.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka