Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 242539

Perspektiva razvoja Međunarodnih računovodstvenih standarda


Mrša, Josipa; Cerović, Ljerka
Perspektiva razvoja Međunarodnih računovodstvenih standarda // Računovodstvo, revizija i financije, 6 (1996), 10; 9-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Perspektiva razvoja Međunarodnih računovodstvenih standarda
(Development Perspectives for the International Accounting Standards)

Autori
Mrša, Josipa ; Cerović, Ljerka

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije (0353-8087) 6 (1996), 10; 9-15

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Međunarodni računovodstveni standardi; smjernice EU; perspektiva razvoja MRS-eva; izmjene postojećih standarda; donošenje novih standarda
(International accounting standards; EU directives; development perspectives of IAS's; changes of the existing standards; introduction of the new standards)

Sažetak
Budući da je primjena Međunarodnih računovodstvenih standarda u Republici Hrvatskoj propisana Zakonom o računovodstvu (NN 90/92), stručna normativna tijela i javnost moraju voditi računa o izmjenama i dopunama standarda, kao i o smjernicama Europske unije. U tom smislu, Hrvatski odbor za računovodstvo i računovodstvene standarde je usvojio promijenjene Međunarodne računovodstvene standarde (8, 9, 11, 16, 18, 19, 21, 22 i 23) te novi MRS 32. U suradnji sa Međunarodnom organizacijom nacionalnih tijela za vrijednosnice, Odbor za međunarodne računovodstvene standarde nastavlja rad na izmjenama i dopunama postojećih, te donošenju novih standarda. Predviđeno je da će međunarodni računovodstveni standardi biti revidirani i dopunjeni na način da financijski izvještaji sastavljeni u skladu s njima budu prihvatljivi za sve burze širom svijeta, kao i za sve ostale korisnike kojima su financijski izvještaji inače namijenjeni. Programom rada izmjena i dopuna predviđeno je revidiranje i dopuna šesnaest međunarodnih računovodstvenih standarda s područja imovine, obveza, te s područja cjeline poduzeća. Također, predviđen je i jedan novi, poseban standard za poljodjelstvo. Uspješno dovršenje predviđenog programa rada uvelike će potpomoći nastojanja Odbora za međunarodne računovodstvene standarde da se međunarodni računovodstveni standardi konačno priznaju kao sveopća računovodstvena okosnica za početak sljedećeg tisućljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka