Praćenje koncentracije laktoze u mlijeku tijekom čuvanja (CROSBI ID 343934)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Arbanas, Ivana
Kulišić, Tea
hrvatski
Praćenje koncentracije laktoze u mlijeku tijekom čuvanja
Cilj ovoga rada bio je izolirati laktozu iz različitih vrsta mlijeka te pratiti promjenu njene koncentracije tijekom čuvanja uzoraka mlijeka u različitim uvjetima (na sobnoj temperaturi, na temperaturama od +4 i -20 º ; ; C). Na osnovu dobivenih rezultata izvršena je usporedba između različitih vrsta mlijeka (trajno pasterizirano mlijeko, svježe mlijeko, mlijeko u prahu, svježe kravlje i kozje mlijeko) koristeći mlijeko bez laktoze kao kontrolu. Rezultati su pokazali da je promjena koncentracije laktoze u testiranim uzorcima mlijeka utjecala na smanjenje gustoće mlijeka. Promjena koncentracije laktoze u mlijeku nije utjecala na promjenu pH vrijednosti mlijeka. Promjena koncentracije laktoze u mlijeku najviše je bila izražena tijekom perioda čuvanja mlijeka pri sobnoj temperaturi.
mlijeko; laktoza; čuvanje mlijeka
nije evidentirano
engleski
Evaluation of lactose concentration during milk storage
nije evidentirano
milk; lactose; milk storage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
27.01.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split