Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja (CROSBI ID 343931)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bekavac, Ivana Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja / Kulišić, Tea (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2005

Podaci o odgovornosti

Bekavac, Ivana

Kulišić, Tea

hrvatski

Određivanje koncentracije polifenola u različitim vrstama čokolada i njihov utjecaj na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja

Cilj rada bio je ispitati koncentraciju ukupnih fenola, flavonoida, neflavanoida i katehina u mliječnim i bijelim čokoladama, te u čokoladama za kuhanje proizvedenim od različitih proizvođača. Korištenjem Rancimat aparata odrediti utjecaj različitih vrsta čokolada na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja. Na osnovu dobivenih rezultata izvršena je usporedba između vodenih otopina različitih vrsta čokolada (mliječne, bijele i tamne) te usporedba između domaćih (Kraš, Kandit, Zvečevo) i inozemnih (Milka i Lindt) proizvođača čokolade. Rezultati su pokazali da su vodene otopine čokolada za kuhanje bogatije ukupnim fenolima od vodenih otopina mliječnih čokolada i posebno od vodenih otopina bijelih čokolada. Najveći udio ukupnih fenola u ispitanim uzorcima čokolada otpadao je na flavonoide. Zbog nepotpune topljivosti čokolade u vodi, vodeni medij nije optimalno rješenje za određivanje koncentracije ukupnih fenola u čokoladama. Uzorci mliječnih, bijelih i čokolada za kuhanje prema Rancimat metodi nisu utjecali na indukcijsko vrijeme suncokretovog ulja.

čokolada; polifenoli; oksidacijska stabilnost

nije evidentirano

engleski

Polyphenol content in various types of chocolates and their influence to oxidative stability of sunflower oil

nije evidentirano

chocolate; polyphenols; oxidative stability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.09.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija