Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dr. Andrija Sfarčić i dr.Velimir Urlić (CROSBI ID 469088)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

ˇ Belicza, Biserka ; Stipišić, Antun ; Urlić, Ivan Dr. Andrija Sfarčić i dr.Velimir Urlić // Zaslužni splitski liječnici u prošlosti od 1946.do 1975.godine / Kraljević, Ljubomir (ur.). Split: Hrvatski liječnički zbor -Podužnica Split, 1999. str. 155-178-x

Podaci o odgovornosti

ˇ Belicza, Biserka ; Stipišić, Antun ; Urlić, Ivan

hrvatski

Dr. Andrija Sfarčić i dr.Velimir Urlić

Autori iznose temeljne podatke o životu i radu dr.Andrije Sfarčića ( Milna 1884.-Split 1955.) i dr. Velimira Urlića (Rogoznica 1903.-Split 1983.), koji su se istakli u proučavanju nacionalne patologije i u borbi protv najčešćih akutnih i kroničnih zaraznih bolesti u Dalmaciji, Bosni i Herzcegovini i Crnoj Gori u razdoblju od 1920. do sredine sedamdesetih godina ovog stoljeća. A.Sfarčić se u zemlji i inozemstvu afirmirao kao vrsni malariolog. U razdoblju između dva svjetska rata bio je voditelj Instituta za proučavanje malarije u Trogiru (1921.-1928.) pa direktor Higijenskog zavoda u Trogiru i načelnik Odjeljenja za socijalnu politiku i narodno zdravlje pri banskoj upravi u Splitu ( 1920.-1940.). Imao je ključnu ulogu u razvitku i realizaciji programa eradikacije malarije u Dalmaciji, također je imao zapaženu ulogu u izgradnji državnih bolnica, domova zdravlja, zdravstvenih stanica i antimalaričnih stanica na teritoriju Primorske banovine. Dr.Velimir Urlić se od dolaska na rad u Higijenski zavod u Slitu ( 1930) posvetio mikrobiologiji i parazitologiji. U toj je ustanovi proveo radni vijek pa je osobito zaslužan za razvoj mikrobiološke službe Zavoda kojem je bio rukovoditelj od 1943. do 1973. godine.Utjecao je na osuvremenjivanje mikrobiološke službe u Splitu i organizaciju mikrobioloških odjela u bolnicama u Šibeniku i Mostaru. Osobitu je pozornost posvećivao nastavi mikrobiologije u srednjim i višim medicinskim školama, te školovanju specijalizanata i postdiplomanata u Splitu. Osobito se bavio problemom standardizacije i iznalaženja novih metoda laboratorijske mikrobiološke dijagnostike, proučavanjem epidemiologije te evaluacijom terapije i prevencije. Prvi je u nas dokazao postojanje endemskog žarišta štakorskog ili murinog pjegavca u Dalmaciji, pa je iz toga područja 1970.godine stekao doktorat znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Andrija Sfarčić ( 1884-1955); Velimir Urlić ( 1903-1983 ); istaknuti liječnici; Split; Dalmacija; povijest; javno zdravstvo; malarija; eradikacija; mikrobiologija; parazitologija; 20. st.

nije evidentirano

engleski

Dr. Andrija Sfarčić i dr.Velimir Urlić

nije evidentirano

Andrija Sfarčić; Velimir Urlić; eminent physicinas; Split; Dalmacija; public health; malaria; eradication; mirkobiology; parasitology; 20. ct.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

155-178-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zaslužni splitski liječnici u prošlosti od 1946.do 1975.godine

Kraljević, Ljubomir

Split: Hrvatski liječnički zbor -Podužnica Split

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

nije evidentirano