Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 241460

Provjera nekih psihometrijskih karakteristika hrvatske verzije pavlovijanskog upitnika temperamenta


Lučev, Ivana; Tadinac, Meri; Tatalović-Vorkapić, Sanja
Provjera nekih psihometrijskih karakteristika hrvatske verzije pavlovijanskog upitnika temperamenta // Sažeci priopćenja sa XVII Dani Ramira i Zorana Bujasa / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša (ur.).
Zagreb: Školska knjiga, 2005. str. 68-68 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Provjera nekih psihometrijskih karakteristika hrvatske verzije pavlovijanskog upitnika temperamenta
(Some psychometric characteristics of Croatian version of Pavlovian temperament questionnaire)

Autori
Lučev, Ivana ; Tadinac, Meri ; Tatalović-Vorkapić, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažeci priopćenja sa XVII Dani Ramira i Zorana Bujasa / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša - Zagreb : Školska knjiga, 2005, 68-68

Skup
XVII Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15-17.12.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Temperament; pavlovijanski upitnik temperamenta; ekscitacija; inhibicija; mobilnost; hrvatska verzija
(Temperament; Pavlovian questionnaire; excitation; inhibition; mobility; Croatian version)

Sažetak
Temperament se odnosi na formalne karakteristike ponašanja kao što su karakteristična razina energije s kojom osoba reagira, načini na koje osoba pokazuje i doživljava svoja raspoloženja te promjene tih raspoloženja. Pavlovijanski upitnik temperamenta (PTS) su njegovi autori (Strelau, Newberry i Angleitner, 1999) razvili kao instrument koji bi trebao omogućavati procjenu bihevioralne ekspresije osobina središnjeg živčanog sustava, tj. dimenzija temperamenta kako ih je razumio Pavlov i sadrži 3 subskale, koje mjere snagu ekscitacije (SE), snagu inhibicije (SI) te mobilnost (MO). Postupak koji su autori (Strelau, Angleitner i Newberry, 1999) predvidjeli za formiranje različitih jezičnih verzija upitnika je donekle neuobičajen. Za svaku novu jezičnu verziju PTS-a potrebno je prevesti univerzalni skup čestica i primijeniti ih na reprezentativan i dovoljno velik uzorak sudionika a zatim se u konačnu verziju upitnika izaberu čestice koje su najreprezentativnije za kroskulturalno univerzalne dimenzije temperamenta u kulturi za koju se konstruira ta jezična verzija instrumenta. Cilj ovog istraživanja je na uzorku od 435 sudionika, studenata i srednjoškolaca iz Zagreba i Rijeke (dobni raspon od 17 do 26 godina) provjeriti neke psihometrijske karakteristike hrvatske verzije PTS upitnika koja je konstruirana 2002. godine. U izlaganju će se razmotriti psihometrijske karakteristike instrumenta koje su dobivene u istraživanju (pouzdanost, faktorska struktura) i usporediti ih s rezultatima koji su dobiveni za druge jezične verzije PTS upitnika. S obzirom na osobitosti u postupku formiranja novih jezičnih verzija ovog instrumenta komparabilnost metrijskih karakteristika različitih verzija je naročito zanimljivo pitanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130494

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb