Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sunčevo zračenje na području Zadarske županije (CROSBI ID 757962)

Druge vrste radova | ostalo

Matić, Zdeslav Sunčevo zračenje na području Zadarske županije // Priručnik za energetsku primjenu Sunčevog zračenja. 2005.

Podaci o odgovornosti

Matić, Zdeslav

hrvatski

Sunčevo zračenje na području Zadarske županije

Podaci u ovoj publikaciji temelje se na studiji Sunčevo zračenje na području Republike Hrvatske - priručnik za energetsku primjenu Sunčevog zračenja izrađenoj za potrebe Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva u okviru Nacionalnog energetskog programa za primjenu Sunčeve energije – SUNEN. Klimatološki podaci temelje se na mjerenjima Državnog hidrometeorološkog zavoda na meteorološkoj postaji Zadar-Puntamika u razdoblju od 1961. do 1990. godine, osim trajanja sijanja Sunca koje je mjereno od 1961. do 1980. godine. Raspršeno Sunčevo zračenje procijenjeno je pomoću Czeplak-ovog modela zračenja dok je Sunčevo zračenje na nagnutu plohu proračunato na temelju Kleinovog modela zračenja. Vrijeme izlaska i zalaska Sunca i podaci o kretanju Sunca po nebu proračunati su na temelju metodologije predlože u Europskom atlasu Sunčevog zračenja. Podaci o izlasku i zalasku Sunca u lokalnom vremenu uzimaju u obzir veličinu Sunčevog diska i refrakciju u atmosferi. Karte Sunčevog zračenja za područje Zadarske županije izrađene su na temelju karata iz studije Meteorološki parametri potrebni za iskorištavanje Sunčeve energije u SR Hrvatskoj, treći dio: Globalno zračenje, Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Centara za meteorološka istraživanja (1986.), koje su računalno obrađene i prilagođene GIS-u.

Sunčeva energija; Sunčevo zračenje

nije evidentirano

engleski

Solar Radiation Data Manual for the County of Zadar

nije evidentirano

Solar energy; Solar radiation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Priručnik za energetsku primjenu Sunčevog zračenja

2005.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika