Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 24130

Prikaz skale za mjerenje altruističnog ponašanja adolescenata


Raboteg-Šarić, Zora
Prikaz skale za mjerenje altruističnog ponašanja adolescenata // X. dani psihologije u Zadru : sažetci radova / Grgin, Tomislav ; Manenica, Ilija ; Lacković-Grgin, Katica ; Sorić, Isabela (ur.).
Zadar: Filozofski fakultet u Zadru, Odsjek za psihologiju, 1996. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Prikaz skale za mjerenje altruističnog ponašanja adolescenata
(Measuring adolescents' altruistic behaviour - scale description)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. dani psihologije u Zadru : sažetci radova / Grgin, Tomislav ; Manenica, Ilija ; Lacković-Grgin, Katica ; Sorić, Isabela - Zadar : Filozofski fakultet u Zadru, Odsjek za psihologiju, 1996

Skup
X. dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 27-29.05.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Altruistično ponašanje; konstrukcija ljestvice
(Altruistic behaviour; scale construction)

Sažetak
Prosocijalno ponašanje najčešće se mjeri pomoću procjena ispitanika o tome kako bi se ponašali u određenoj situaciji ili na temelju procjena osoba koje dobro poznaju ispiotanike. Za mjerenje individualnih razlika u altruističnom ponašanju odrsalih ispitanika najčešće se koristi Skala altruizma (Rushton et al., 1981), temeljena na samoiskazu ispitanika o učestalosti njihovog ponašanja u različitim, svakodnevnim životnim situacijama. Kako se kod nas prosocijalno ponašanje tek u novije vrijeme istražuje, nisu ni razvijeni odgovarajući instrumenti za mjerenje pozitivnih oblika društvenog ponašanja. U ovom radu prikazana je konstrukcija i prvi rezultati primjene skale za mjerenje altruističnog ponašanja adolescenata. Skala sadrži 17 čestica koje opisuju prosocijalno ponašanje koje se očituje u nizu svakodnevnih životnih situacija. Prvo istraživanje provedeno je u svrhu konstrukcije skale na uzorku adolescenata prosječne dobi od 17 godina. U drugom istraživanju, provedenom s adolescentima u dobi od 14 godina, analiyira se odnos između altruističnog ponašanja i drugih teorijski relevantnih konstrukata. Rezultati pokazuju da se Skala altruizma može koristiti kao stabilna i pouzdana mjera individualnih razlika u prosocijalnom ponašanju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
01940102

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)