Perlaut bijeli (CROSBI ID 121722)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Fazinić, Melita
hrvatski
Perlaut bijeli
Introdukcija novih stolnih sorti uz motrenje i ispitivanje ampelografskih, agrobioloških i tehnoloških karakteristika neophodne su mjere i jedini ispravni način, da se ocijeni jedna stolna sorta, posebno sa stanovišta gospodarske i tržne vrijednosti. Činjenica je da u svijetu ima veliki broj stolnih sorti što autohtonih, što onih stvorenih križanjem u mnogim znanstvenim ustanovama. Međutim, vrijednih stolnih sorti koje su našle svoje mjesto na velikom tržištu i u izvozu vrlo je malo. Tako je jedna od novih francuskih stolnih sorti Perlaut bijeli stvorena 1956. godine, ali je preporučena za proizvodnju tek 1983. godine i introducirana 1985. godine na P.K. "Zadar", položaj "Batštica". Rezultatima ispitivanja ove sorte željeli smo utvrditi njezinu gospodarsku vrijednost, a time i otkloniti rizik kod njezinog uvođenja u proizvodnju.
introdukcija; sorta Perlaut bijeli; ampelografska; agrobiološka; tehnološka ispitivanja
nije evidentirano
engleski
Perlaut white
nije evidentirano
introduction; cultivar Perlaut white; ampelographic; agrobiological; tehnological research
nije evidentirano