Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 239592

Uloga osobina ličnosti i socijalnih strategija u predikciji usamljenosti kod srednjoškolaca


Nekić, Marina; Penezić, Zvjezdan
Uloga osobina ličnosti i socijalnih strategija u predikciji usamljenosti kod srednjoškolaca // 17. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet Zagreb, 2005. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uloga osobina ličnosti i socijalnih strategija u predikciji usamljenosti kod srednjoškolaca
(The role of personality characteristics and social strategies in prediction of loneliness among high school students)

Autori
Nekić, Marina ; Penezić, Zvjezdan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
17. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Sažeci priopćenja / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša - Zagreb : Filozofski fakultet Zagreb, 2005

Skup
17. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.-17. 12. 2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Osobine ličnosti; socijalne strategije. usamljenost; adolescenti
(Personality charecteristics; social strategies; loneliness; adolescents)

Sažetak
Način na koji reagiramo u socijalnim situacijama određuje ishode interakcija s drugima. Mnoga istraživanja su ukazala da su usamljene osobe one koje nemaju adekvatne socijalne strategije koje bi im omogućile uspješnije djelovanje u situacijama uspostavljanja i održavanja odnosa s drugima. Optimistična i pozitivna očekivanja u socijalnim situacijama čine adaptivne strategije te omogućuju bazu za uspješno iniciranje i održavanje socijalnih veza. Izbjegavanje i pesimistična očekivanja su tipični neadaptivni obrasci samozaštite. S obzirom da korištenje ovih strategija ima za cilj minimaliziranje uključenosti u socijalni odnos, da bi se smanjila vjerojatnost da se bude negativno procijenjen od strane drugih, ove strategije iznimno nekorisnim u socijalnim situacijama. Nurmi, Salmela-Aro, i Haavisto (1995) ističu da je izbor određenog tipa strategije pod utjecajem osobnih karakteristika pojedinca. Prema tome, cilj ovog istraživanja je bio utvrditi ulogu osobina ličnosti i socijalnih strategija u predikciji usamljenosti kod srednjoškolaca. Za potrebe ovog istraživanja, koji je dio šireg istraživačkog projekta, uzorak su činili učenici (N=201) različitih srednjih škola s područja Zadra, Šibenika, Drniša, Crikvenice i Rijeke. Usamljenost je mjerena UCLA skalom (Russell, Peplau, Cutrona, 1980) koja je jednodimenzionalna mjera usamljenosti. IPP inventarom za mjerenje Big Five komponenti ličnosti (Goldberg, 1999) mjerili smo ekstraverziju, emocionalnu stabilnost i ugodnost. Socijalne strategije (očekivanje uspjeha, ponašanje irelevantno za zadatak, izbjegavanje, gospodarenje, traženje socijalne podrške i pesimizam) mjerene su Upitnikom strategija i atribucija (Nurmi, Salmela-Aro i Haavisto, 1995). Rezultati statističkih analiza pokazuju da su za usamljenost u srednjoškolskoj dobi značajni prediktori ekstraverzija i ugodnost, dok među socijalnim strategijama izbjegavanje, gospodarenje i traženje podrške značajno doprinose objašnjenju usamljenosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070002

Ustanove
Sveučilište u Zadru