Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 239502

Prilog poznavanju sakralnog slikarstva u Mletačkoj Dalmaciji i Boki na prijelazu iz XVII. u XVIII. stoljeće


Prijatelj Pavičić, Ivana
Prilog poznavanju sakralnog slikarstva u Mletačkoj Dalmaciji i Boki na prijelazu iz XVII. u XVIII. stoljeće // Croatica Christiana Periodica, XXV (2001), 47; 91-101 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Prilog poznavanju sakralnog slikarstva u Mletačkoj Dalmaciji i Boki na prijelazu iz XVII. u XVIII. stoljeće
(A Contribution to the Knowledge about sacral painting arts in Dalmatia and Boka Kotorska at the turning of the 17th century to the 18th century)

Autori
Prijatelj Pavičić, Ivana

Izvornik
Croatica Christiana Periodica (0350-7823) XXV (2001), 47; 91-101

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Dalmacija; Boka Kotorska; sakralno slikarstvo 17. i 18. stoljeća; Gospini kultovi; Gospa Sinjska; Gospa od Anđela u Imotskom; ikone obitelji Dimitrijević-Rafailović
(Dalmatia; Boka Kotorska; sacral painting 17th and 18th century; cults of Madona; Lady of Sinj; Lady of the Angels in Imotski; Dimitrijević-Rafailović painting)

Sažetak
U radu se istražuje kako su se u ikonografiji slikarskih djela koja se naručuju u Mletačkoj Dalmaciji i Boki kotorskoj u posljednjim desetljećima XVII. i početkom XVIII. stoljeća odrazila povijesna zbivanja u vrijeme mletačko-turskih ratova 1684.-1699. i 1714.-1718. godine. Posebna pozornost posvećena je prodoru posttridentinske ikonografije na područja oslobođena od Turaka u Zagori i Boki kotorskoj, akoja predstavlja izraz katoličke rekonkviste. Autorica prati i širenje kultnih marijanskih tema u Dalmaciji, razvoj kulta Gospe Sinjske i Gospe od Anđela u Imotskom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00200108

Ustanove
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Prijatelj-Pavičić, (171125)