Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Introduction in mining (CROSBI ID 742551)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Nuić, Jerko ; Galić, Ivo ; Živković, Stanislav Introduction in mining. Zagreb: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2003. 199..

Podaci o odgovornosti

Nuić, Jerko ; Galić, Ivo ; Živković, Stanislav

engleski

Introduction in mining

U planu i programu nastave rudarskog odjela RGN fakulteta u Zagrebu od osnutka studija (uz samo kratki prekid) egzistira kolegij Uvod u rudarstvo. Tome su najmanje dva razloga: specifičnost struke i neinformiranost polaznika studija o rudarstvu. Specifičnost struke se ogleda u naravi posla, osobito u podzemnom radu, gdje izvan stručnih rudarskih krugova izostaje svako informiranje. Srednje škole rudarskog smjera strogo su vezane na rudarske centre i više su usmjerene na praktičan rad u neposrednoj operativi, tako da manji broj završenih učenika nastavlja školovanje. Također, nije posebno analizirano ali je opće poznato da su studij rudarstva upisivali dijelom oni kojima je to bila preostala mogućnost upisa, dijelom u nakani mogućnosti prijelaza na smjer naftnog rudarstva, a svakako ima i onih kojima je to prvotno opredjeljenje. Materija ove skripte može poslužiti i ostalim strukama, posebice studentima geologije, koji na drugoj godini studija slušaju predmet "Osnove rudarstva" sa željom primanja osnovne informacije o rudarstvu, kako bi mogli što bolje uočiti i značaj geologije u okvirima ove djelatnosti. Također, skripta je pisana tako da i rudarski stručnjaci - tehničari i inženjeri mogu u njoj naći interesantne poglede i razmišljanja o struci koja je toliko sadržajna, specifična i odgovorna da se nikada ne može udžbeničkom građom do kraja obuhvatiti. U odnosu na atraktivne struke rudarstvo spada u teška zanimanja, jer ga obično prati iznimni fizički i umni napor. Međutim, ako su mjerilo struke stručne i znanstvene preokupacije, kojima treba raspolagati, onda rudarska struka nudi puninu prirodnih, tehnoloških i organizacijskih sadržaja.

Mining; script

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

199

2003.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo