Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 757852)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Grgurev, Ivana Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj // http.//www.socijalno-partnerstvo.hr/ured/studije.htm. 2002.

Podaci o odgovornosti

Grgurev, Ivana

hrvatski

Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj

Zbog dugog razdoblja socijalizma u kojem su se u širokom opsegu štitila prava radnika (zakonodavstvo potpuno neprilagođeno tržišnim uvjetima poslovanja), nije bilo moguće Zakonom o radu (koji je na snazi od 1. siječnja 1996. godine) napraviti “ oštar rez” u pravima radnika. Otud neke odredbe u njemu koje se mogu opisati kao odredbe širokog opsega zaštite prava radnika (npr. visoka otpremnina, dugi otkazni rokovi). Neosporna je potreba fleksibilnijih radni odnosa u Republici Hrvatskoj, ali do koje mjere? Cilj je ravnoteža između fleksibilnijih radnih odnosa koji odgovaraju poslodavcima i socijalne sigurnosti radnika. U radu su analizirane odredbe Zakona o radu koje reguliraju ugovor o radu na određeno vrijeme, otpremnine i otkazne rokove. Uspoređuje ih se s odredbama u komparativnim pravnim sustavima, kako bi se uvidjelo u kojoj je mjeri moguće učiniti radne odnose u Republici Hrvatskoj fleksibilnijima.

fleksibilnost rada; sigurnost zaposlenja

nije evidentirano

engleski

Labour Flexibility in Republic of Croatia

nije evidentirano

labour flexibility; security of employment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

http.//www.socijalno-partnerstvo.hr/ured/studije.htm

2002.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Pravo