Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 239282

Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj


Grgurev, Ivana
Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj, 2002. (stručni članak).


Naslov
Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj
(Labour Flexibility in Republic of Croatia)

Autori
Grgurev, Ivana

Izvornik
Http.//www.socijalno-partnerstvo.hr/ured/studije.htm

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, stručni članak

Godina
2002

Ključne riječi
Fleksibilnost rada; sigurnost zaposlenja
(Labour flexibility; security of employment)

Sažetak
Zbog dugog razdoblja socijalizma u kojem su se u širokom opsegu štitila prava radnika (zakonodavstvo potpuno neprilagođeno tržišnim uvjetima poslovanja), nije bilo moguće Zakonom o radu (koji je na snazi od 1. siječnja 1996. godine) napraviti “ oštar rez” u pravima radnika. Otud neke odredbe u njemu koje se mogu opisati kao odredbe širokog opsega zaštite prava radnika (npr. visoka otpremnina, dugi otkazni rokovi). Neosporna je potreba fleksibilnijih radni odnosa u Republici Hrvatskoj, ali do koje mjere? Cilj je ravnoteža između fleksibilnijih radnih odnosa koji odgovaraju poslodavcima i socijalne sigurnosti radnika. U radu su analizirane odredbe Zakona o radu koje reguliraju ugovor o radu na određeno vrijeme, otpremnine i otkazne rokove. Uspoređuje ih se s odredbama u komparativnim pravnim sustavima, kako bi se uvidjelo u kojoj je mjeri moguće učiniti radne odnose u Republici Hrvatskoj fleksibilnijima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ivana Grgurev, (216840)

Citiraj ovu publikaciju

Grgurev, Ivana
Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj, 2002. (stručni članak).
Grgurev, I. (2002) Fleksibilni radni odnosi u Republici Hrvatskoj. http.//www.socijalno-partnerstvo.hr/ured/studije.htm. Stručni članak.
@unknown{unknown, author = {Grgurev, I.}, year = {2002}, keywords = {labour flexibility, security of employment}, title = {Labour Flexibility in Republic of Croatia}, keyword = {labour flexibility, security of employment} }