Karakterizacija autothonih sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara Žilavka (CROSBI ID 343740)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Pohajda, Ines
Redžepović, Sulejman
hrvatski
Karakterizacija autothonih sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto izoliranih s kultivara Žilavka
Kvasci su najodgovorniji u biokemijskoj transformaciji mošta u vino. Najznačajnjija skupina tog proecesa je Saccharomyces sensu stricto. U ovom rad je po prvi put izvršena kakrakterizacija autohtonih sojeva kvasaca sa kultuvara Žilavka. U prvom dijelu istraživanaj izvršena je identifikacija kvasaca fiziološkim i molekularnim (PCR-RFLP) metodama. U drugom dijelu istraživanja izvršene su mikrofermentacije u laboratorijskim uvjetima. Od ukupno izoliranih 78 izolata, njih samo je pripadalo vrsti S.cerevisiae, a od njih samo 14 bi se trebalo detaljnije ispitati u midivinifikacijama kao moguće starter kulture u proizvodnji prepoznatljivih vina Žilavke.
kvasci; karkaterizacija; Žilavka
nije evidentirano
engleski
Characterization of Saccharomyces sensus stricto yeast isolated from the cv. Žilavka
nije evidentirano
yeast; characterization; Žilvka
nije evidentirano
Podaci o izdanju
109
21.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb