Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 238460

Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića


Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Pavić, Vesna; Sušić, Velimir; Kostelić, Antun; Prpić, Zvonimir
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića // Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 669-670 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 238460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića
(Olive cake in fattening of weaned lambs)

Autori
Vnučec, Ivan ; Mioč, Boro ; Pavić, Vesna ; Sušić, Velimir ; Kostelić, Antun ; Prpić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 2006, 669-670

Skup
41. Hrvatski i 1. Međunarodni znanstveni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17.02. 2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
janjad; komina maslina; prirast; svojstva trupa
(lambs; olive cake; daily gain; carcass characteristics)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj udjela komina maslina u obroku janjadi nakon odbića na prirast, klaoničke pokazatelje i kemijski sastav različitih skupina mišića. U tu svrhu je 45 janjadi pasmine pramenka nakon odbića podijeljeno u tri skupine i smješteno u zasebne boksove. Kontrolna skupina hranjena je koncentratom bez komina maslina, dok su pokusne skupine (PI i PII) hranjene koncentratom s udjelom komina maslina od 15%, odnosno 30%. Sva pokusna janjad je, uz koncentrat, konzumirala sijeno i vodu po volji. Utvrđen je signifikantan utjecaj (P<0, 05) komina maslina na dnevni prirast janjadi od odbića do klanja, završnu živu masu i masu praznog trupa. Najmanji prosječni dnevni prirast (160 g), završna živa masa (24, 53 kg) i masa praznog trupa (10, 63 kg) utvrđeni su u janjadi hranjene smjesom sa 30% komine maslina. Međutim, nije utvrđen signifikantan utjecaj udjela komina maslina u obroku na randman, udio pluća sa srcem te kože s donjim dijelovima nogu. Janjad hranjena koncentratom s dodatkom komina imala je signifikantno veći (P<0, 05) udio želuca i crijeva u odnosu na kontrolnu skupinu. Sadržaj masti, proteina i suhe tvari u svim analiziranim skupinama mišića bio je najmanji u trupovima janjadi hranjene kominom maslina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0178065
0178025

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antun Kostelić (autor)

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Zvonimir Prpić (autor)

Avatar Url Vesna Pavić (autor)

Avatar Url Boro Mioč (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vnučec, Ivan; Mioč, Boro; Pavić, Vesna; Sušić, Velimir; Kostelić, Antun; Prpić, Zvonimir
Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića // Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006. / Jovanovac, Sonja ; Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, 2006. str. 669-670 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Vnučec, I., Mioč, B., Pavić, V., Sušić, V., Kostelić, A. & Prpić, Z. (2006) Komina maslina u tovu janjadi nakon odbića. U: Jovanovac, S. & Kovačević, V. (ur.)Zbornik radova/ 41. hrvatski i 1. međunarodni znanstveni simpozij agronoma, Opatija, 13.-17. veljače 2006..
@article{article, year = {2006}, pages = {669-670}, keywords = {janjad, komina maslina, prirast, svojstva trupa}, title = {Komina maslina u tovu janjadi nakon odbi\'{c}a}, keyword = {janjad, komina maslina, prirast, svojstva trupa}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J.J. Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2006}, pages = {669-670}, keywords = {lambs, olive cake, daily gain, carcass characteristics}, title = {Olive cake in fattening of weaned lambs}, keyword = {lambs, olive cake, daily gain, carcass characteristics}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J.J. Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font