Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 238457

Određivanje toplinske generacije mjerenjem promjene temperature materijala


Ukrainczyk, Neven; Šipušić, Juraj; Matusinović, Tomislav
Određivanje toplinske generacije mjerenjem promjene temperature materijala // VI. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno (ur.).
Zagreb: Petrokemija d.d, Kutina ; Tekuća gnojiva, usluge i servisi, 2006. str. 43-43 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Određivanje toplinske generacije mjerenjem promjene temperature materijala
(Inverse Method Implementation for Determination of Heat Evolution from Temperature Measurements)

Autori
Ukrainczyk, Neven ; Šipušić, Juraj ; Matusinović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
VI. susret mladih kemijskih inženjera : knjiga sažetaka / Kosar, Vanja ; Zelić, Bruno - Zagreb : Petrokemija d.d, Kutina ; Tekuća gnojiva, usluge i servisi, 2006, 43-43

Skup
VI. susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-24.02.2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Toplina hidratacije; inverzni model; optimiranje; aluminatni cement
(Heat of hydration; inverse problem; modeling; calcium aluminate cement)

Sažetak
Razvoj topline koji se javlja u materijalu kao posljedica kemijskih reakcija, primjerice pri hidrataciji cementa ili kod procesa polimerizacije, važan je podatak pri kontroli tehnološkog procesa i primjeni materijala. Takav je podatak potreban za realističnu simulaciju raspodjele temperature u materijalu, optimiranje procesnih uvjeta i bolju kontrolu kvalitete, a važan je i za bolje razumijevanje utjecaja dodataka, razvoja mikrostrukture i mehaničkih naprezanja u materijalu, te predviđanje čvrstoća materijala. Izotermni i diferencijalni pretražni kalorimetri najčešće se uporabljuju za eksperimentalno određivanje razvoja topline reakcije. Nažalost, priprava uzorka za kalorimetrijsko mjerenje razlikuje se od priprave materijala u primjeni, uporabljena količina materijala je vrlo mala, a radi heterogenosti i anizotropnosti materijala na mikro razini reprezentativni uzorak bitno je većih dimenzija. Stoga je rezultate dobivene u komercijalnim uređajima teško prenijeti u veće mjerilo. U ovome je radu prikazana nova metoda određivanja razvoja topline reakcije koja se sastoji od eksperimenta i numeričke obrade rezultata. U eksperimentu, mjeri se promjena temperature tijekom vremena, na različitim radijusima, termostatiranog cilindričnog uzorka (l/r > 10), a kao materijal uporabljen je komercijalni aluminatni cement. Eksperiment ne zahtijeva skupocjene i sofisticirane uređaje, te je primjenjiv i za druge reprezentativne makro-kompozitne uzorke. Eksperimentalni podaci uspoređuju se sa rješenjem pojednostavljenog matematičkog modela nestacionarnog prijenosa topline s unutarnjom generacijom u cilindričnim koordinatama, gdje su početni i rubni uvjeti definirani izvedbom eksperimenta. Potrebni podaci o toplinskoj difuzivnosti i toplinskoj vodljivosti materijala tijekom napredovanja reakcije mogu se odrediti odvojenim eksperimentom. Asimetrična sigma funkcija izabrana je kao najpogodnija za opis tražene generacije topline , te se uspoređivanjem temperaturnog odziva realnog procesa i rješenja matematičkog modela minimizira funkcija cilja s obzirom na nepoznate parametre tražene funkcije primjenom Levenberg-Marquardt-ove metode. Vrijednosti modelom procijenjenih temperatura i osjetljivosti modela obzirom na parametre asimetrične sigma funkcije dobivene su rješavanjem sustava parcijalnih diferencijalnih jednadžbi metodom konačnih razlika. Potpuni kod za rješavanje ovog inverznog zadatka (određivanje uzroka iz posljedica) i obradu eksperimentalnih podataka napisan je i izvršen u MATLAB® ; ; ; ; -u.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125002

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb