Primjena matematičkih modela u procesu grušanja kazeina tijekom fermentacije bakterijom L. acidophilus (CROSBI ID 468982)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Novaković, Predrag ; Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran
hrvatski
Primjena matematičkih modela u procesu grušanja kazeina tijekom fermentacije bakterijom L. acidophilus
Cilj rada bio je usporediti fizikalno-kemijske i reološke promjene u kozjem i kravljem mlijeku tijekom fermentacije bakterijom Lactobacillus acidophilus na osnovu postojećih matematičkih modela. U radu su također uvedeni novi parametri pomoću kojih je moguće jasnije prikazati razlike u kinetici fermentacije i grušanja kozjeg i kravljeg acidofilnog mlijeka. Uzorci kozjeg i kravljeg acidofila su priređeni bez dodataka i s dodatkom 1, 2 i 3% obranog mlijeka u prahu i s dodatkom 1, 2 i 3% koncentrata soka jabuke. Na svim uzorcima obavljena su sljedeća eksperimentalna ispitivanja: mjerenje reoloških osobina gruševa pomoću rotacionog viskozimetra, kao i određivanje potencijalne i aktualne kiselosti. Ispitivanja su obavljena nakon 2, 3, 4 i 5 sati fermentacije, kao i tijekom skladištenja. Rezultati mjerenja pokazali su da je moguće modifikacijom postojećih matematičkih modela za mliječno-kiselu fermentaciju i za grušanje kazeina u mlijeku odvojiti kozje i kravlje mlijeko kao dva fermentacijska sustava. Rezultati ispitivanja su pokazali da je brzina fermentacije, kao i brzina grušanja kazeina obrnuto proporcionalna čvrstoći konzistencije. S dodatkom obranog mlijeka u prahu linearno se povećavao koeficijent konzistencije i kod kozjeg i kod kravljeg acidofila, što nije bio slučaj s dodatkom koncentrata soka jabuke. Konstante koagulacije (K1, K2) rasle su od početka fermentacije do određene vrijednosti, što je u skladu s Van Hooydonk teorijom. Tijekom skladištenja koeficijent konzistencije rastao je do trećeg dana skladištenja, a zatim postupno opadao. Pad je bio znatno izraženiji kod kravljeg acidofila.
kozji i kravlji acidofil; grušanje; kinetika fermentacije i koagulacije; matematički modeli
nije evidentirano
engleski
Application of mathematical models in casein curdling process during the fermentation with bacteria l. acidophilus
nije evidentirano
goat and cow acidophilus milk; curdling; fermentation and coagulation kinetics; mathematical model.
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-75.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Bošnjak, M. et al.
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
9. Ružičkini dani
poster
01.01.1998-01.01.1998
Vukovar, Hrvatska