Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 237156

Intertekstualnost u usmenoj i pisanoj književnosti


Banov-Depope, Estela
Intertekstualnost u usmenoj i pisanoj književnosti // Riječki filološki dani. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, knjiga V / Lukežić, Irvin (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2004. str. 35-48 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Intertekstualnost u usmenoj i pisanoj književnosti
(Intertextuality in the Oral and Written Literature)

Autori
Banov-Depope, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Riječki filološki dani. Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, knjiga V / Lukežić, Irvin - Rijeka : Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2004, 35-48

Skup
Riječki filološki dani 5

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14.11.-16.11.2002

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Tekst; intertekstualnost; usmenost; pismenost
(Text; intertextuality; orality; literacy)

Sažetak
Odnos prema citatu i intertekstualnim interpolacijama uvjetovan je specifičnim poetikama usmene i pisane književnosti te su i terminološke razlike za slične literarne fenomene uzrokovane specifičnim književnopovijesnim i teorijskim pristupima ovim komplementarnim segmentima u korpusima različitih nacionalnih književnosti i u ukupnosti svjetske književnosti. Fenomeni formulativnosti i inačice kao poetološke karakteristike usmenih književnih tekstova povezuju se s genetskim i transmisijskim specifičnostima ovog književnog fenomena. Izrazita valorizacija izvedbenog konteksta s neofolklorističkih teorijskih pozicija omogućava i drukčiju percepciju poetičkih specifičnosti usmeno tradiranih tekstova pa se javlje potreba i za terminološkim osvježenjima u opisima usmenoknjiževnih fenomena. Termin interteksta primijenjen na usmene književne tekstove omogućava i sagledavanje dodira različitih usmenih kultura, kao i usmenih i pisanih subkulturnih konteksta iz novog aspekta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)