Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 237026

Geodetske osnove za posebne namjene


Paar, Rinaldo; Kapović, Zdravko; Marendić, Ante
Geodetske osnove za posebne namjene // Treći Hrvatski kongres o katastru. Zbornik radova / Medak, Damir ; Pribičević, Boško ; Nikolić, Petar (ur.).
Zagreb: Hrvatsko geodetsko društvo, 2005. str. 297-304 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Geodetske osnove za posebne namjene
(Geodetic Basis for Special Purposes)

Autori
Paar, Rinaldo ; Kapović, Zdravko ; Marendić, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Treći Hrvatski kongres o katastru. Zbornik radova / Medak, Damir ; Pribičević, Boško ; Nikolić, Petar - Zagreb : Hrvatsko geodetsko društvo, 2005, 297-304

Skup
Treći Hrvatski kongres o katastru

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 07.03.-09.03.2005.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Geodetska osnova; pouzdanost; preciznost; homogenost i izotropnost.
(Geodetic basis; reliability; accuracy; homogenous and isotropuos)

Sažetak
Glavna značajka suvremenog građevinarstva je izrada velikih i kompleksnih objekata, što nameće potrebu za primjenom nekih specifičnih oblika geodetskih osnova. Takove geodetske osnove trebaju poslužiti za izmjeru područja na kojem se gradi objekt, iskolčenje, izmjeru izvedenog objekta za potrebe katastra i zemljišne knjige te praćenje ponašanja objekta u eksploataciji. U ovom radu dat će se uvid u specifičnosti takvih geodetskih osnova. Jedna od glavnih značajki je ta da se geodetska osnova projektira, mjeri i obrađuje tako da nehomogenost državne geodetske osnove nema utjecaja na njezine koordinate. U tom cilju obavljena su različita ispitivanja pouzdanosti rezultata određujući geodetsku osnovu satelitskim i terestričkim metodama. Rezultati ovih istraživanja trebali bi dati ocjenu o najučinkovitijim i najprihvatljivijim metodama opažanja geodetskih osnova, kako bi ona (geodetska osnova) bila homogena, pouzdana i učinkovita za projekt kojem je namijenjena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0007014

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb