Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila (CROSBI ID 468958)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Novaković, Predrag ; Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 77-78

Podaci o odgovornosti

Novaković, Predrag ; Hardi, Jovica ; Slačanac, Vedran

hrvatski

Utjecaj dodatka koncentrata voćnih sokova na reološka svojstva kozjeg i kravljeg acidofila

Cilj rada bio je ispitati mogućnost dodavanja koncentrata voćnih sokova acidofilnom kozjem i kravljem mlijeku. Ispitivani su utjecaji dodatka koncentrata voćnih sokova jabuke i limuna na reološke i fizikalno-kemijske osobine dobivenih proizvoda, kao i njihov utjecaj na brzinu i tijek fermentacije. Uzorci kozjeg i kravljeg acidofila priređeni su bez dodataka, te s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka jabuke i s dodatkom 1, 2 i 3 % koncentrata soka limuna. Na svim uzorcima izvršena su sljedeća eksperimentalna ispitivanja: mjerenje reoloških osobina gruševa pomoću rotacionog viskozimetra, kao i određivanje potencijalne i aktualne kiselosti. Ispitivanja su vršena nakon 2, 3, 4 i 5 sati fermentacije. Rezultati mjerenja pokazali su da se dodatkom koncentrata voćnih sokova inhibirala aktivnost Lactobacillus acidophilus i u kozjem i u kravljem mlijeku. Inhibicije su bile znatnije izražene kod dodatka koncentrata limuna. Brzina fermentacije bila je najveća kod uzoraka priređenih bez dodatka koncentrata. Najmanja brzina koagulacije kazeinskih micela bila je zabilježena kod uzoraka priređenih s dodatkom koncentrata limuna. Dobiveni rezultati pokazali su da su brzine fermentacije i koagulacije obrnuto proporcionalne količini dodanog koncentrata. Unatoč inhibicijama tijekom fermentacije dobiveni su gruševi visoke kvalitete i kod kozjeg i kod kravljeg acidofila.

kozji i kravlji acidofil; reološka svojstva; koncentrati voćnih sokova

nije evidentirano

engleski

The influence of fruit juice concentrate addition on rheological properties of goat and cow acidophilus milk

nije evidentirano

goat and cow acidophilus milk; rheological properties; fruit juice concentrates

nije evidentirano

Podaci o prilogu

77-78.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Marić, Vladimir

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija