Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnost poboljšanja nutritivne i dijetetske vrijednosti pilećih hrenovki (CROSBI ID 468947)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna Mogućnost poboljšanja nutritivne i dijetetske vrijednosti pilećih hrenovki // 3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Marić, Vladimir (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 179-180

Podaci o odgovornosti

Novaković, Predrag ; Kordić, Jasna

hrvatski

Mogućnost poboljšanja nutritivne i dijetetske vrijednosti pilećih hrenovki

Nutritivna i dijetetska vrijednost mesnih proizvoda, uključujući i proizvode od mesa peradi, prvenstveno ovisi o kakvoći upotrebljenih sirovina. Stoga su u ovom radu ispitana neka fizikalna, kemijska, mikrobiološka i senzorska svojstva dvije vrste pilećih hrenovki (A i B), koje su pripravljene istim tehnološkim procesom proizvodnje, ali s različitim sirovinskim sastavom nadjeva. Za pripravu nadjeva hrenovki korišteno je: piletina I. kat. (A-12%, B-20%), piletina II. i III. kat. (A-50%, B-45%), govedina I. kat. (A i B - 10%), pileće masno tkivo (A-5%, B-7%), svinjsko čvrsto masno tkivo (A-5%), voda i dodatni sastojci, a nadjev je punjen u ovčja crijeva. Rezultati ispitivanja pokazuju da su pileće hrenovke B imale veći gubitak mase (za 2,52%) tijekom toplinske obrade; neznatno veći udio vode (za 0,31%), manji udio masti (za 4,88%) i veći udio proteina (za 3,30%) u nadjevu gotovih proizvoda; manju ukupnu energetsku vrijednost (za 31,85 kcal) s većim udjelom energije proteina (za 7,54 kcal) i manjim udjelom energije masti (za 7,64 kcal) u ukupnoj energetskoj vrijednosti; manji ukupni broj bakterija u nadjevu prije toplinske obrade i na kraju proizvodnje (za 10%). Pileće hrenovke A su senzorski ocjenjene boljim ocjenama. Iz utvrđenih razlika u rezultatima ispitivanja može se zaključiti opravdanost veće zastupljenosti kvalitetnijih kategorija mesa i manje zastupljenosti masnog tkiva u smislu dobivanja nutritivno i dijetetski vrijednijih proizvoda.

dijetetska vrijednost; nutritivna vrijednost; pileća hrenovka

nije evidentirano

engleski

Possibility of improving nutritional and dietary value of chicken frankfurters

nije evidentirano

dietary value; nutritional value; chicken frankfuters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

179-180.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Marić, Vladimir

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija