Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijski kapacitet dalmatinskog propolisa (CROSBI ID 120919)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Katalinić, Višnja ; Radić, Saša ; Ropac, Darko ; Mulić, Rosanda ; Katalinić, Ana Antioksidacijski kapacitet dalmatinskog propolisa // Acta medica Croatica, 58 (2004), 5; 373-376

Podaci o odgovornosti

Katalinić, Višnja ; Radić, Saša ; Ropac, Darko ; Mulić, Rosanda ; Katalinić, Ana

hrvatski

Antioksidacijski kapacitet dalmatinskog propolisa

Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na antioksidacijska svojstva propolisa. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijski kapacitet propolisa koji potječe s ekološki čistih područja mediteranskog dijela Hrvatske, iz Dalmacije. Antioksidacijski kapacitet alkoholnog ekstrakta propolisa uspoređen je s antioksidacijskom aktivnošću poznatih prirodnih antioksidansa , vitamina E i flavonoida (+)-katehina, koristeći trigliceridni supstrat (životinjska mast). Praćene su promjene peroksidnog broja (PN) i udjela spojeva koji reagiraju s tiobarbiturnom kiselinom (TBARS, pri 60oC i koncentraciji antioksidansa 1%. Antioksidacijski kapacitet alkoholnog ekstrakta propolisa ispitan je i kao sposobnost doniranja vodika slobodnom stabilnom DPPH radikalu, te uspoređen s aktivnošću komercijalnih sintetskih antioksidansa i flavonoida (+)-katehina. Maseni udio ukupnih fenolnih spojeva i neflavonoida u ekstraktu propolisa određen je primjenom metode po Folin-Ciocalteu. Maseni udio ukupnih fenola u ekstraktu propolisa, izražen u ekvivalentima galne kiseline (GAE), kretao se 75, 2 do 90, 2 gr GAE /kg propolisa. Relativni maseni udio bioflavonoida u ukupnim fenolima u ekstraktu propolisa iznosio je 62%-65%. Najmanji porast PN zabilježen je u masti koja je zaštićena dodatkom propolisa i (+)-katehina. Promjene u udjelu TBARS nisu opažene samo u onim uzorcima u kojima je kao antioksidans dodan ekstrakt propolisa. Inhibicija DPPH radikala određena nakon dodatka antioksidansa iznosila je za propolis 93-96%, za (+)-katehin 95%, butilirani hidroksitoluen (BHT) 49% i butilirani hidroksi anisol (BHA) 64%. U usporedbi sa sintetskim antioksidansima BHT i BHA, ekstrakt propolisa pokazao je značajno veću sposobnost inhibicije slobodnog DPPH radikala. Sukladno rezultatima istraživanja, propolis se može smatrati bogatim izvorom prirodnih antioksidansa koji mogu naći primjenu u sprječavanju degradacije namirnica djelovanjem neželjenih procesa oksidacije ili u proizvodnji prehrambenih suplemenata.

propolis; antioksidansi; fenoli; bioflavonoidi

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of propolis from Dalmatia (Croatia)

nije evidentirano

propolis; antiokxidant; bioflavonoids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (5)

2004.

373-376

objavljeno

1330-0164

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Biotehnologija

Indeksiranost