Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi (CROSBI ID 24366)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kaić-Rak, Antoinette ; Antonić-Degač, Katica
hrvatski
Prehrambena vrijednost i sastav jaja peradi
U svijetu se tro{;e jaja razli~itih vrsta ptica koje uglavnom imaju sli~nu prehrambenu vrijednost kao i jaja doma};ih koko{;i. Jaje je potpuna hrana za embrio pileta, pa je prirodno bogato esencijalnim prehrambenim tvarima. Prosje~no jaje koko{;i te`i oko 60 grama, a sadr`i oko 6 g bjelan~evina, 6 g masti, {;to u energetskom pogledu iznosi oko 80 Kcal. Bjelan~evine - ve};ina kojih su albumini (nalaze se u bjelanjku jaja) - biolo{;ki su najvredniji odnosno najiskoristljiviji proteini u prehrani odraslih osoba. Sastav aminokiselina u cijelom jajetu koko{;i ponekad se primjenjuje kao standard za komparaciju biolo{;ke iskoristljivosti (kemijski skor) proteina iz drugih prehrambenih izvora. Nadalje, koko{;je jaje sadr`i oko 30 mg kalcija 1, 5 mg `eljeza, koje dodu{;e vezano za protein konalbumin i nije osobit izvor `eljeza za ~ovjeka. @utanjak je relativno dobar izvor vitamina A, a sadr`i i znatne koli~ine B1, nikotinske kiseline i vitamina B2. Boja `utanjka ovisi o koli~ini karotenoida (ksantofila-luteina), ali nma u~inak provitamina A . @utanjak je bogat izvor kolesterola (oko 250 mg), ali i lecitina. Jaje ne sadr`i askorbinsku kiselinu.
jaja, hrana, prehrana
nije evidentirano
engleski
Nutritional value and composition of eggs
nije evidentirano
eggs, food, nutrition
nije evidentirano
Podaci o prilogu
31-34.
objavljeno
Podaci o knjizi
Jaja i meso peradi u prehrani i dijetetici
Živković, Roko ; Oberiter, Vlado ; Ha|iosmanović, Mirza
Zagreb: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske
1998.
953-96682-3-9