Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Pokazatelji o civilnim žrtvama u bivšem, pod zaštitom Ujedinjenih naroda, Sektoru "Jug" u "Oluji" i nakon nje (CROSBI ID 32420)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Graovac, Igor Pokazatelji o civilnim žrtvama u bivšem, pod zaštitom Ujedinjenih naroda, Sektoru "Jug" u "Oluji" i nakon nje // Dijalog povjesničara - istoričara / Fleck, Hans-Georg ; Graovac, Igor (ur.). Zagreb: Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Zagreb, 2002. str. 383-401-x

Podaci o odgovornosti

Graovac, Igor

hrvatski

Pokazatelji o civilnim žrtvama u bivšem, pod zaštitom Ujedinjenih naroda, Sektoru "Jug" u "Oluji" i nakon nje

U radu se na temelju dokumentacije i izvještaja Hrvatskoga Helsinškog odbora za ljudska prava u Zagrebu analiziraju podaci o ubijenim, a dijelom i nestalima civilnim, prije svega srpskim osobama u bivšem, pod zaštitom UN, Sektoru "Jug" u "Oluji" 1995. i nakon nje (dijelom i do 1999. godine), odnosno izvode strukture i ostali pokazatelji o žrtvama, pa dijelom i o počiniteljima zločina, koji, pak, u dokumentaciji i izvještaju nisu navedeni. Riječ je o 410, odnosno, prema ispravcima, 414 utvrđenih civilnih žrtava 1995. godine, uz one, njih 14, stradale od početka 1996. do početka 1999. godine, ukupno, dakle, 438 žrtava. U radu se žrtve analiziraju/razvrstavaju prema prebivalištu i/ili mjestu stanovanja i prema naselju, mjestu te općini stradanja, prema vremenu smrti (94, 5 posto ih je stradalo 1995., a 5, 5 posto u razdoblju od 1996. do 1999. godine) i načinima/oblicima smrti, uz podatke u vezi s ukopima ili nemogućnostima njihova ukopa te odrednicama jesu listradale pojedinačno (četiri petine) ili skupno (jedna petina stradalih u masovnim pokoljima), a navode se i njihova spolna (muškaraca je stradalo dvostruko više negoli žena), starosna (uglavnom je stradalo staro, a potom starije i mlađe sredovječno stanovništvo, a najmanje omladina) te nacionalna struktura (najviše je stradalo Srba - čak 97 posto). Naposljetku, s time u vezi, navode se i dosad utvrđeni (u više od dvije petine slučajeva) počinitelji zločina: najviše je žrtava, dvije trećine, stradalo od Hrvatske vojske.

Civilne žrtve, Hrvatska 1995., Sektor

nije evidentirano

engleski

Indicators on Civilian Casualties in the Form Section "South" under the Protection of the United Nations during and the after the Operation "Storm"

nije evidentirano

Civilian victims, Croatia 1995, Section

nije evidentirano

Podaci o prilogu

383-401-x.

objavljeno

Podaci o knjizi

Dijalog povjesničara - istoričara

Fleck, Hans-Georg ; Graovac, Igor

Zagreb: Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Zagreb

2002.

953-96037-3-0

Povezanost rada

Sociologija, Povijest