Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 234253

Rezultati ispitivanja sklonosti turista ka boravku u šumi i odnosa prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma


Vuletić, Dijana; Vencl, Vondra; Szirovicza, Lajos; Paladinić, Elvis
Rezultati ispitivanja sklonosti turista ka boravku u šumi i odnosa prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma // Šumarstvo na pragu EU / Špac, Vesna (ur.).
Jastrebarsko: Šumarski institut, Jastrebarsko, 2005. str. 44-45 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Rezultati ispitivanja sklonosti turista ka boravku u šumi i odnosa prema ekološkim i socijalnim uslugama šuma
(A Survey of Tourist Preference for Forests and Attitudes Towards Ecological and Social Forest Services)

Autori
Vuletić, Dijana ; Vencl, Vondra ; Szirovicza, Lajos ; Paladinić, Elvis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Šumarstvo na pragu EU / Špac, Vesna - Jastrebarsko : Šumarski institut, Jastrebarsko, 2005, 44-45

Skup
60 godina rada i razvoja šumarskih instituta u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Stubičke toplice, Hrvatska, 24.11-25.11.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Anketa; sklonosti turista za boravkom u šumi; ekološke i socijalne usluge šuma; metoda izrečenih sklonosti; kontingentna metoda
(Survey; preference of tourists for forests; ecological and social forest services; method of expressed preferences; contingent method)

Sažetak
Ispitivanje sklonosti turista ka boravku u šumi provedeno je tijekom dviju ljetnih sezona na otoku Korčuli. Ispitanici su bili domaći i strani turisti koji su izabrali Hrvatsku obalu za odredište svog godišnjeg boravka. Otok se nalazi u srednjedalmatinskom arhipelagu južno od Splita a sjeverno od Dubrovnika. Poznato je turističko odredište, koje ostvari i do milijun noćenja po sezoni. Uz to Korčula je jedan od najšumovitijih otoka sa preko 60% površine obrasle šumom. Cilj ispitivanja je bio dobiti uvid u stavove i sklonosti turista ka boravku u šumi i ekološkim i socijalnim uslugama šuma. Anketa je ponuđena ispitanicima na samostalno ispunjavanje po slobodnom izboru i bez vremenskog ograničenja. Anketa je bila opširna s više grupa pitanja različitih mogućnosti odgovora. Grupe pitanja su obrađivale: socioekonomski status ispitanika, sklonosti za boravkom u šumi i različitim aktivnostima, odnos prema okolišu i razlozi dolaska na odmor u odabrano odmorište. Radi raznolike turističke populacije anketa je ponuđena na hrvatskom i 7 stranih jezika (engleski, njemački, talijanski, slovenski, poljski, češki i mađarski). Rezultati su ukazali na značajnu sklonost turista za boravkom u prirodi i šumi, visoku svijest ispitanika o okolišnim vrijednostima i prepoznavanje šume kao značajnog činitelja krajobraza i okoliša općenito, za čije čuvanje i obnovu su spremni dodatno izdvojiti od 1, 5 do 3, 5% na cijenu smještaja, čime bi se skupila značajna sredstva (Vuletić 2002) namijenjena zaštiti i obnovi šuma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko