Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 234202

Ivan iz Vrane- Mletački admiral u lepantskom boju (1571.)


Čoralić, Lovorka; Prijatelj Pavičić, Ivana
Ivan iz Vrane- Mletački admiral u lepantskom boju (1571.) // Povijesni prilozi, 24 (2005), 29; 127-149 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Ivan iz Vrane- Mletački admiral u lepantskom boju (1571.)
(John of Vrana - A Venetian Admiral in the Battle of Lepanto (1571))

Autori
Čoralić, Lovorka ; Prijatelj Pavičić, Ivana

Izvornik
Povijesni prilozi (0351-9767) 24 (2005), 29; 127-149

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Mleci; Mletačka Republika; Vrana; Dalmacija; Lepantska bitka; vojna povijest; povijest pomorstva; povijest umjetnosti; Domenico Grazioli da Salò;;;
(Venice; Republic of Venice; Vrana; Dalmatia; battle of Lepanto; military history; naval history; history of art; Domenico Grazioli da Salò;;;)

Sažetak
Središnja tema rada jest Ivan iz Vrane (Ivan Vrana, Zuanne Vrana), hrvatski iseljenik iz srednjovjekovne utvrde Vrane kraj Zadra, koji je u mletačkoj ratnoj mornarici postigao najviše časti i činove. Na osnovi njegove oporuke iz 1575. godine, kao i oltara koji je Ivan Vrana dao podići u mletačkoj crkvi S. Giuseppe, upozorava se na njegovu ulogu u Lepantskoj bitci 1571. godine, u kojoj je obnašao jednu od najviših vojnih dužnosti – admirala na ratnoj galiji vrhovnog zapovjednika mletačke mornarice Sebastiana Veniera. Podrobno se, s motrišta povijesne i likovnoumjetničke znanosti, raščlanjuju povijesna, kulturna i umjetnička vrijednost Vranina oltara u Mlecima, jedinostvenog umjetničkog djela (autor je kipar Domenico Grazioli da Sal&ograve ; ; ; ; ), koji na svojim reljefima uprizoruje borbeni raspored sukobljenih galija uoči početka Lepantske bitke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0019022
0020008

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb,
Institut za povijest umjetnosti, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Historical abstracts