Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 234147

Da li se i kako naše šumarstvo i šumska industrija oporavlja od posljedica domovinskog rata?


Vuletić, Dijana; Sabadi, Rudolf
Da li se i kako naše šumarstvo i šumska industrija oporavlja od posljedica domovinskog rata? // Šumarski list, CXXIX (2005), 11-12; 597-610 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Da li se i kako naše šumarstvo i šumska industrija oporavlja od posljedica domovinskog rata?
(Is our forestry and forest industries recovering from the consequences of the patriotic war?)

Autori
Vuletić, Dijana ; Sabadi, Rudolf

Izvornik
Šumarski list (0373-1332) CXXIX (2005), 11-12; 597-610

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Ratne štete; iskorišćivanje šuma; pilanska prerada drva; proizvodnja drvnih ploča; finalna prerada drva; gospodarska politika
(War damages; forest exploitation; sawmilling; wooden bord production; final use of wood products industry; economic policy)

Sažetak
Na razvoj šumarstva i prerade drva u Hrvatskoj Domovinski je rat snažno negativno djelovao. Domovinski rat bio je međutim ne samo ratom uspostavljanja hrvatske države, već i revolucionarnom obratom od centralistički reguliranog sustava ka tržišnom sustavu s većim ili manim, trajnim ili povremenim, natruhama socijalne skrbi za pučanstvo. Unatoč ratnim razaranjima i posljedicama, različite djelatnosti lunutar gospodarske cjeline šumarstva i prerade drva, oporavljale su se, zbog promjena u gospodarskoj, socijalnoj i političkoj strukturi na različite načine. Sječa, izrada i privlačenje drva (fazé I & II = harvesting and removals) po svemu sudeći već će u prvom deceniju 21. stoljeća dosegnuti asimptotičku vrijednost. Pilanarstvo očekuje po svemu sudeći, s obzirom da se prijelazni sustav raspada na realističku vrijednost rezultirajuću iz općih trendova razvoja, snažnije investiranje i povećanje malog broja visoko i racionalno usmjerenih pilanskih postrojenja. Kao i svugdje u svijetu, takvo će kretanje dovesti do značajnog smanjenja broja zaposlenika. Već se, zbog djelovanja ponude i traženje, unatoč sivom i crnom tržištu, pojavljuju tendencije izvjesnog sređivanja u datim gospodarsko-političkim uvjetima, koje se očituju smanjenjem nastojanja novih malih i nerentabilnih pilana i odlaska s tržišta postojećih. Time neće nastati neko trajno stanje, jer vrijeme za promjne u makro i mikroekonomskoj konstelaciji izgleda da nije još nastupilo. Oporavak industrije drvnih reprodulcijskih materijala ima drugačiji tijek, ali će po svemu sudeći morati proći, poput pilanarstva, isti put restrukturiranja koji se provodi ili će biti proveden posvuda u industrijski razvijenom svijetu. Put oporavka, bez većih strukturnih lomova, čeka oblast finalne prerade drva, kako se i zadnji još preostali mamutski finalisti ili restrukturiraju ili odu s tržišta, koja će se diktatom tržišnih prilika orjentirati na malu, fleksibilnu i racionalnu proizvodnju. Analogno tomu ne bi bilo realistično očekivati velika povećanja ozvoza iz te oblasti. Izgleda da će povećanje izvoza nastupiti samo izvozom neobrađenog drva. Slika predočena naprijed izgleda neizbježnom, ukoliko ne dođe do bitnih promjena u makroekonomskoj politici zemlje, za što treba mnogo znanja, građanske hrabrosti, poštenja i patriotizma, što ovog trenutka izgleda nedostaje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Forestry abstracts
  • CAB abstracts
  • Agricola
  • Pascal
  • Geobase (IM)