Stočarstvo (CROSBI ID 24361)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Đidara, Petar ; Gutzmirtl, Draženka ; Kralik, Gordana ; Martinčić, Julijo ; Singer, Slavica ; Sršan, Stjepan ; Škrtić, Zoran ; Turkalj, Željko
hrvatski
Stočarstvo
Analiza razvoja stočarske proizvodnje kroz stoljeća i njezin utjecaj na gospodarstvo Osijeka, rezultat je istraživanja gospodarskih i političkih prilika koje su bile karakteristične za pojedina razdoblja. S obzirom da je Osijek uvijek bio središte društveno-političke i gospodarske zajednice prema kome su povremeno gravitirala područja kako iz njegove uže tako i šire okolice, u radu su prezentirani podaci na način kako ih je bilježila službena statistika. Stočarska se proizvodnja zbog svojih prirodnih bioloških i organizacijskih značajki nije mogla razvijati u gradu. Međutim, s obzirom na poljoprivredne resurse nizinskoga panonskog područja, posebice u proizvodnji stočne hrane, stočarstvo u ovim krajevima ima dugu tradiciju. Istraživanje razvoja stočarske proizvodnje obuhvaća razdoblje od kraja 19.stoljeća do danas, a obavljeno je na osnovi dostupnih podataka iz literature, izvornih podataka statističkih godišnjaka Republike Hrvatske, podataka Državnoga zavoda za statistiku područne službe Osječko-baranjske županije, kao i izvještaja Privredne komore Hrvatske te Privredne komore Slavonije i Baranje i Poslovne zajednice za stočarstvo. Prema podacima iz navedenih izvora, utvr|eno je kretanje brojnosti stoke po vrstama (prikazani su petogodišnji prosjeci) za Slavoniju i Baranju i područje općine Osijek za razdoblje od 1971. do 1990.godine. Relevantni pokazatelji o razvitku stočarstva u Osječko-baranjskoj županiji prikazani su od 1991.-1993.godine. Broj stoke na društvenim gospodarstvima (poduzeća i poljoprivredne zadruge) odnosi se na stanje 31.prosinca prethodne a na privatnim (individualnim) gospodarstvima predstavlja stanje 15.siječnja navedene godine. Dostignuti stupanj razvoja stočarstva bio je ovisan o uvjetima privre|ivanja, brojnosti stoke te proizvodnji i potrošnji stočnih proizvoda. U našem prikazu analizirane su posebno osnovne grane stočarstva kao što su govedarstvo, svinjogojstvo, konjogojstvo, ovčarstvo i peradarstvo, s aspekta brojnosti i proizvodnosti stoke, a u pojedinim slučajevima i prema organiziranosti i načelu vlasništva.
stočarstvo, mljekarstvo, Osječko-baranjska županija, obrazovanje, znanost
nije evidentirano
engleski
Animal production
nije evidentirano
animal production, milk production, Osijek-Barania Region, education, science
nije evidentirano
Podaci o prilogu
235-277-x.
objavljeno
Podaci o knjizi
Gospodarstvo Osijeka 1196-1996
Singer, Slavica
Osijek: Poglavarstvo grada Osijeka
1998.