Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 233980

Model semantičkog pamćenja zasnovan na teoriji adaptivne rezonance


Domijan, Dražen; Šetić, Mia
Model semantičkog pamćenja zasnovan na teoriji adaptivne rezonance // XVII. dani Ramira i Zorana Bujasa : knjiga sažetaka = 17th Ramiro and Zoran Bujas’ Days : = abstracts / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša (ur.).
Zagreb: Filozofski fakultet, 2005. str. 44-44 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Model semantičkog pamćenja zasnovan na teoriji adaptivne rezonance
(Model of Semantic Memory Based on a Theory of Adaptive Resonance)

Autori
Domijan, Dražen ; Šetić, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XVII. dani Ramira i Zorana Bujasa : knjiga sažetaka = 17th Ramiro and Zoran Bujas’ Days : = abstracts / Kamenov, Željka ; Jelić, Margareta ; Jokić Begić, Nataša - Zagreb : Filozofski fakultet, 2005, 44-44

ISBN
9531752419

Skup
Dani Ramira i Zorana Bujasa (17 ; 2005)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 15.-17.12.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Semantičko pamćenje; perceptivna simulacija; neuronske mreže; teorija adaptivne rezonance
(Semantic memory; perceptual simulation; neural networks; adaptive resonance theory)

Sažetak
Novija psiholingvistička istraživanja pokazuju da se tokom semantičke obrade riječi ili rečenica aktiviraju perceptivne reprezentacije povezane s njima. Zwaan i suradnici (2001 ; 2002) su u nizu eksperimenata pokazali da se tokom slušanja rečenica formira perceptivni model situacije opisane u rečenici. Također su pokazali da se riječi različito brzo obrađuju ovisno o sukladnosti njihove prostorne prezentacije s njihovim značenjem (Zwaan i Yaxley, 2003). Šetić (2005) je pokazala da se riječi za životinje različito obrađuju ovisno o tome da li su prezentirane u dijelu vidnog polja gdje životinje obično susrećemo. U svrhu modeliranja (objašnjenja) opisanih rezultata predložena je modifikacija teorije adaptivne rezonance. Teorija adaptivne rezonance je rekurentna neuronska mreža sa dva sloja neurona i kontrolnim mehanizmom za detekciju novosti. Prvi sloj neurona registrira perceptivna obilježja podražaja, a drugi sloj predstavlja kategoriju kojoj podražaj pripada. Kontrolni mehanizam se aktivira kada dolazi do nepodudaranja aktivacije u dva sloja i resetira aktivnost cijele mreže kako bi se pokrenuo novi ciklus aktivacije i traženja adekvatnije kategorije. Predložena modifikacija mreže omogućava da se drugi sloj neurona aktivira prije prvog sloja i da ga pripremi prije prezentacije podražaja. Neuronska mreža je implementirana kao sustav nelinearnih diferencijalnih jednadžbi koje su numerički riješene. Kompjuterske simulacije su pokazale da neuronska mreža brže konvergira ka fiksnoj točki kada perceptivna obilježja u prvom sloju odgovaraju danom konceptu u drugom sloju mreže. Međutim, kada se aktivirani koncept u drugom sloju ne podudara sa aktivacijom obilježja u prvom sloju, dolazi do aktiviranja kontrolnog mehanizma koji resetira cijelu mrežu što produžuje vrijeme potrebno za konvergiranje ka fiksnoj točki odnosno za reagiranje na podražaj. Na taj način uspješno su simulirane razlike u vremenu reakcije u istraživanjima Zwaana i suradnika i Šetić.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0119265

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka