Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23343

Topljivost kisika u fermentacijskim medijima


Hraste, Matej; Pavlović, Nediljko; Delić, Vladimir; Vasić-Rački, Đurđa
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 23343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima
(Oxygen solubility in fermetation media)

Autori
Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko ; Delić, Vladimir ; Vasić-Rački, Đurđa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1997

Skup
XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 24-26.03.1997

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
fermentacijski medij; topljivost kisika; Sechenov empirijski model; fizikalna metoda zasićenja
(fermentation media; oxygen solubility; Sechen's empirical model; physical saturation method)

Sažetak
Brzina međufaznog prijenosa kisika iz plinske u kapljevitu fazu (fermentacijski medij), kod većine biotehnoloških procesa u industrijskom mjerilu, je limitirajući faktor. U svrhu pouzdane procjene koeficijenata međufaznog prijenosa kisika (kLa), aeracijskog kapaciteta bioreaktora (Ro) i iskorištenja aeracijskog sustava, potrebno je odrediti topljivost kisika u kapljevitoj fazi. Topljivost kisika u kapljevini opisuje Henry-ev zakon, p=Hc*, gdje je p - parcijalni tlak plina u ravnoteži s kapljevinom, H - Henry-eva konstanta i c* - ravnotežna koncentracija plina u kapljevitoj fazi. Uz pretpostavku da se plin ponaša kao idealni i valjanosti Henry-eva zakona, jedan od načina izražavanja toplivosti plina u kapljevini je preko Bunsen-ova koeficijenta a. Ovisnost topljivosti plinova u kapljevini o sastavu otopljenih tvari (neelektrolita) se opisuje empirijskim modelom prema Sechen-u. U ovom su radu prikazani rezultati određivanja topljivosti kisika fizikalnom metodom zasićenja za vodene otopine D-sorbitola koncentracije do 660 g/dm3 i L-sorboze 600 g/dm3 šri temperaturi 30,0 C. Analizom eksperimentalnih podataka procijenjene su približne vrijednosti specifične konstante K za D-sorbitol 6,98 10-4 dm3/g i za L-sorbozu 5,78 10-4 dm3/g. Uspoređene su vrijednosti topljivosti kisika koje su procijenjene Sechen-ovim modelom i onih koje su izmjerene u otopini iz stvarnog procesa pretvorbe D-sorbitola u L-sorbozu. Dobiveno je dobro slaganje procijenjenih i eksperimentalnih vrijednosti topljivosti kisika u promatranom sustavu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
125021

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hraste, Matej; Pavlović, Nediljko; Delić, Vladimir; Vasić-Rački, Đurđa
Topljivost kisika u fermentacijskim medijima // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 1997. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Hraste, M., Pavlović, N., Delić, V. & Vasić-Rački, Đ. (1997) Topljivost kisika u fermentacijskim medijima. U: Gojo, M., Trajkov, N. & Smolec, S. (ur.)Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Hraste, Matej and Pavlovi\'{c}, Nediljko and Deli\'{c}, Vladimir and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {1997}, pages = {260}, keywords = {fermentacijski medij, topljivost kisika, Sechenov empirijski model, fizikalna metoda zasi\'{c}enja}, title = {Topljivost kisika u fermentacijskim medijima}, keyword = {fermentacijski medij, topljivost kisika, Sechenov empirijski model, fizikalna metoda zasi\'{c}enja}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hraste, Matej and Pavlovi\'{c}, Nediljko and Deli\'{c}, Vladimir and Vasi\'{c}-Ra\v{c}ki, \DJur\dja}, year = {1997}, pages = {260}, keywords = {fermentation media, oxygen solubility, Sechen's empirical model, physical saturation method}, title = {Oxygen solubility in fermetation media}, keyword = {fermentation media, oxygen solubility, Sechen's empirical model, physical saturation method}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font