Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Topljivost kisika u fermentacijskim medijima (CROSBI ID 468871)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko ; Delić, Vladimir ; Vasić-Rački, Đurđa Topljivost kisika u fermentacijskim medijima // Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera / Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1997. str. 260-x

Podaci o odgovornosti

Hraste, Matej ; Pavlović, Nediljko ; Delić, Vladimir ; Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Topljivost kisika u fermentacijskim medijima

Brzina međufaznog prijenosa kisika iz plinske u kapljevitu fazu (fermentacijski medij), kod većine biotehnoloških procesa u industrijskom mjerilu, je limitirajući faktor. U svrhu pouzdane procjene koeficijenata međufaznog prijenosa kisika (kLa), aeracijskog kapaciteta bioreaktora (Ro) i iskorištenja aeracijskog sustava, potrebno je odrediti topljivost kisika u kapljevitoj fazi. Topljivost kisika u kapljevini opisuje Henry-ev zakon, p=Hc*, gdje je p - parcijalni tlak plina u ravnoteži s kapljevinom, H - Henry-eva konstanta i c* - ravnotežna koncentracija plina u kapljevitoj fazi. Uz pretpostavku da se plin ponaša kao idealni i valjanosti Henry-eva zakona, jedan od načina izražavanja toplivosti plina u kapljevini je preko Bunsen-ova koeficijenta a. Ovisnost topljivosti plinova u kapljevini o sastavu otopljenih tvari (neelektrolita) se opisuje empirijskim modelom prema Sechen-u. U ovom su radu prikazani rezultati određivanja topljivosti kisika fizikalnom metodom zasićenja za vodene otopine D-sorbitola koncentracije do 660 g/dm3 i L-sorboze 600 g/dm3 šri temperaturi 30,0 C. Analizom eksperimentalnih podataka procijenjene su približne vrijednosti specifične konstante K za D-sorbitol 6,98 10-4 dm3/g i za L-sorbozu 5,78 10-4 dm3/g. Uspoređene su vrijednosti topljivosti kisika koje su procijenjene Sechen-ovim modelom i onih koje su izmjerene u otopini iz stvarnog procesa pretvorbe D-sorbitola u L-sorbozu. Dobiveno je dobro slaganje procijenjenih i eksperimentalnih vrijednosti topljivosti kisika u promatranom sustavu.

fermentacijski medij; topljivost kisika; Sechenov empirijski model; fizikalna metoda zasićenja

nije evidentirano

engleski

Oxygen solubility in fermetation media

nije evidentirano

fermentation media; oxygen solubility; Sechen's empirical model; physical saturation method

nije evidentirano

Podaci o prilogu

260-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Sažeci, Vol. 2., XV. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

Gojo, Miroslav ; Trajkov, Nada ; Smolec, Sonja

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

XV. Hrvatski skup Kemičara i kemijskih inženjera

poster

01.01.1997-01.01.1997

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija