Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 23316

Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama


Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija
Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 33 (1997), 1; 91-105 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 23316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama
(The rights of child : how they are seen by children in educational institutions)

Autori
Koller-Trbović, Nivex ; Žižak, Antonija

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 33 (1997), 1; 91-105

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
prava djece; djeca s poremećajima u ponašanju; odgojne ustanove
(rights of children; children with behaviour disorders; treatment institutions)

Sažetak
Na uzorku djece i mladeži s poremećajima u ponašanju u dobi od 12-18 godina (147), iz 7 ustanova za tretman na području Republike Hrvatske, primjenom 3 posebno konstruirana upitnika ispitani su stavovi, te primjena i poštivanje prava djeteta u skladu s Konvencijom o pravima djeteta. Rezultati jasno ukazuju kako djeca smatraju nužnim postojanje posebnih dječjih prava, kao i njihove primjene i poštivanja, a sa svrhom zadovoljavanja svih dječjih potreba. Kada se radi o primjeni prava u svakodnevnom životu, a prema procjeni i i skustvu ispitanika, njihova prava ne poštuju se u potpunosti, te smatraju da se ta prava u društvu općenito, a posebice u pojedinim institucijama društva, kao što je škola, još uvijek nedovoljno realiziraju. Kada se radi o poštivanju prava djece u ustanovama, što je također bio cilj ovoga rada, većina djece iz uzorka procjenujue da se poštuju njihova prava i potrebe, mada najmanje u odnosu na njihovo aktivno i suradno sudjelovanje u donošenju nekih važnih odluka vezanih direktno za njihov život ili odluka koje se tiču neposredne sredine u kojoj žive. Rezultati su, također pokazali da se u ustanovama bolje zadovoljavaju tzv. egzistecijalne, nego psihosocijalne potrebe djece. Ovi rezultati predstavljau podlogu i poticaj za daljnja istraživanja koja trebaju obuhvatiti veće uzorke ispitanika, posebo redovne populacije, njihovih roditelja i nastavnika, te ukazuju na potrebu primjene složenije metodologije istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
013005

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Žižak (autor)

Avatar Url Nivex Koller-Trbović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija
Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 33 (1997), 1; 91-105 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Koller-Trbović, N. & Žižak, A. (1997) Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama. Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 33 (1), 91-105.
@article{article, year = {1997}, pages = {91-105}, keywords = {prava djece, djeca s poreme\'{c}ajima u pona\v{s}anju, odgojne ustanove}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {33}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {Prava djeteta : kako ih vide djeca u odgojnim ustanovama}, keyword = {prava djece, djeca s poreme\'{c}ajima u pona\v{s}anju, odgojne ustanove} }
@article{article, year = {1997}, pages = {91-105}, keywords = {rights of children, children with behaviour disorders, treatment institutions}, journal = {Hrvatska revija za rehabilitacijska istra\v{z}ivanja}, volume = {33}, number = {1}, issn = {1331-3010}, title = {The rights of child : how they are seen by children in educational institutions}, keyword = {rights of children, children with behaviour disorders, treatment institutions} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font